Vasárnapig tart a kánikula

A meteorológusok szerint egészen vasárnapig tart a kánikula. A nagy meleg miatt a katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét a védekezésre. Az országos tiszti főorvos második fokozatú hőségriasztást rendelt el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján délnyugati áramlással továbbra is igen meleg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A napi középhőmérséklet péntekig az ország nagy részén meghaladja a 25, főként délen és keleten helyenként a 27 fokot – olvashatjuk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján.

További információkat az FN Időjárás oldalán találhatnak.

Július 15-én, szerdán éjszaka északnyugat felől egy gyenge hidegfront érkezik, hatására július 16-án, csütörtökön a Dunántúlon átmenetileg kissé mérséklődik a hőség. Július 18-án, szombaton markáns hidegfront érkezése várható, így vasárnap mindenütt megszűnik a kánikula.

A legmagasabb hőmérséklet többnyire az elkövetkezendő napokban 30, 36, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15, 21 fok között valószínű. A napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 °C-ot, ezért dr. Falus Ferenc, országos tiszti főorvos második fokozatú hőségriasztást rendel el.

Országosan várnató minimum és maximum hőmérséklet

július 15. szerda: 15, 20 / 32, 36
július 16. csütörtök: 16, 21 / 30, 35
július 17. péntek: 15, 20 / 31, 36
július 18. szombat: 15, 20 / Ny-on 20, 25, K-en 35 fok körül
július 19. vasárnap: 10, 15 / 25 fok körül
július 20. hétfő: 9, 14 / 25, 30
(OMSZ előrejelzés)

A nagy meleg miatt az OKF felhívja a lakosság figyelmét a védekezésre.

Közlekedés:

* A területileg illetékes önkormányzatok készüljenek fel a közigazgatási határokon belüli autóutakon közlekedő forgalmi akadály miatt gépjárművekben tartózkodó személyek, utasok és állatok szükség szerinti mentésére és a folyadékellátás biztosítására.
* A határátkelőhelyeken feltorlódott járműveken a személyek, állatok folyadékellátásáról és locsolóhűtéséről a fuvarozók gondoskodjanak.
* A közlekedés során vegyük figyelembe, hogy a hőség csökkentheti a koncentrációs képességet.
* A gépjárművel többórás útra indulók gondoskodjanak a vízellátásról a folyadékhiány pótlása érdekében, valamint az esetleges segélyhíváshoz szükséges segélykérő telefonszámok biztosításáról.
* A közúton állatokat szállító, fuvarozó gépjárművek vezetőinek javasoljuk, hogy a szállított állatok hő elleni védelmét másfél – illetve kétóránkénti megállás közbeiktatásával, folyadékpótlással és locsolóhűtéssel lássák el.
* Közúton, vasúton utazó dohányzó személyek égő gyufát, cigarettavéget ne dobjanak ki a járműből a nyári avar-, bozót-, gabona-, valamint erdőtüzek kialakulásának megelőzése érdekében.

Mezőgazdaság:

* Az erős nyári felmelegedés miatt (reggel és napnyugta után) lehetőség szerint a mezőgazdasági kultúrák, dísznövények és védett növények kiszáradás elleni védelmét locsolással biztosítsák.
* A nyári időszakban végzett aratás és egyéb szálas takarmány betakarításánál tilos a tűzgyújtás, illetve a tarlóégetés csak megfelelő tűzvédelmi intézkedések és felügyelő személy(ek) jelenléte esetén lehetséges (Környezetvédelmi törvény tiltja).
* A betakarított széna-, illetve szalmakazalok, boglyák környékén a szükséges tűzvédelmi eszközök elhelyezése és szabályok betartása kiemelt fontosságú.
* A szabadban tartott állatok napi itatása feltételeinek tartalék vízkészlettel való megteremtése szükséges.
* Az állattartók tegyék meg a szükséges intézkedéseket a zárt helyen tartott állatok helyiségei megfelelő szellőzéséről való gondoskodás érdekében, és szükség esetén hűtőlocsolással biztosítsák a jószágok hűtését.

Erdőgazdaság:

* Magyarország erdeiben tilos a tűzgyújtás és a tarlóégetés a nyári hónapokban, az esetlegesen kijelölt helyeket az erdőtulajdonosok táblákkal jelzik.

Címkék: Belföld