Kamerával védené a sofőröket a BKV

Minden jármű belsejét videokamerával figyelné a BKV. A közlekedési társaság szerint erre azért van szükség, mert az utóbbi hetekben mindennapossá váltak a járművezetők és a jegyellenőrök elleni támadások. Az ombudsman viszont igyekszik megakadályozni a kamerás rendszer terjedését.

Nem telik el hét, hogy ne hallanánk vagy olvasnánk BKV dolgozókat érő támadásokról. Az elmúlt napokban is két buszvezetőt támadtak meg részeg utasok. Az egyik buszvezető 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A közlekedési társaság az utasok és a járművezetők biztonsága érdekében minden jármű belsejébe térfigyelő-kamerákat szerelne.

Megszűnt a lopás

Jelenleg csak egy Volvo 7700 autóbuszban és egy TW6000 típusú villamoson vannak megfigyelő-kamerák, összesen négy darab, amelyek az utasteret és a vezetőállást figyelik. A kamerák felvételeit kizárólag a rendőrség használhatja fel, és 72 órán belül automatikusan törlődnek. Szilági Károly, a cég szóvivője az FN-nek elmondta: a kamera-rendszer teljes kiépítése járművenként körülbelül félmillió forint lenne.

Az 55-ös buszon (Fotó: Gál Mihály)

Pénteken délután a Boráros téren találtuk meg az egyetlen bekamerázott Volvo autóbuszt. A buszvezető, aki éppen a pihenőjét töltötte, elmondta: amióta videokamerás rendszer működik járművön, még nem történt lopás vagy más bűncselekmény, pedig ez azelőtt rendszeres volt.

Aggódik az ombudsman a kamerák miatt

Jóri András adatvédelmi ombudsman ugyanakkor aggályosnak tartja, hogy a BKV az összes járművét bekamerázná, ezért igyekszik megakadályozni a kamerás rendszer terjedését. Mivel a BKV járművek utastere nem közterület és nem is magánterület, ezért a kamerázásnak komoly szabályai vannak.

Az utastér köz által használt magánterület, ezért a tömegközlekedést igénybevevők nem dönthetnek arról, hogy akarnak-e szerepelni a felvételeken.

Címkék: Belföld