Egyre több a kiskorú tolvaj

A pénzügyi válság nemcsak a gazdaság különböző szegmenseit érinti érzékenyen, de az élet más területeire is hatással van. A tapasztalatok szerint például többet lopnak a magyar boltokból, igaz, elsősorban onnan, ahol eddig nem voltak szigorú biztonsági intézkedések. A jelenség nemzetközi, Nagy-Britanniában már a sajtokra is „biztonsági zárat” tesznek.

„A tavalyihoz képest két-háromszorosára emelkedett a lopások száma élelmiszerboltjainkban, amire lépnünk kellett: azóta biztonsági őröket alkalmazunk és lopásgátló rendszereket építettünk ki” – válaszolta a Népszava kérdésére Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. szóvivője. Úgy véli, főképp a nagyobb alapterületű boltok veszélyeztetettebbek, ugyanis ezekben árusítanak olyan termékeket (ruházat, CD-k, több fajta rövidital és kozmetikai szer), amelyeket könnyű továbbértékesíteni. A CBA Újhegy bevásárlóudvarában egy hétvégén 3-4 tolvajt is lefülelnek – említette példaként a szóvivő.

A METRO-nál nem nőtt a lopások száma, viszont egyre inkább szervezett csoportok követik el, és mind több a 14 éven aluli, valamint a külföldi elkövető száma – tudtuk meg Krubl Yvette kommunikációs­ vezetőtől. „Arra viszont egyre kényesebben figyelnek a tolvajok, hogy az általuk eltulajdonított érték ne legyen több, mint 20 ezer forint, mert efelett az üzlet rendőrséghez fordul, alatta csak az önkormányzati jegyző kap értesítést, akinek általában annyi a munkája, hogy nem tud az ilyen ügyekkel foglalkozni” – tette hozzá.

A lopások aránya az utóbbi időben jelentősen eltolódott a 20 ezer forint alatti termékek irányába, ezek száma közel 40 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, így most 80 százalék a 20 ezer forint alatti szabálysértések és 20 százalék a 20 ezer forint feletti bűncselekmények aránya. A METRO-nak évente 50 milliós kára keletkezik a lopásokból, ezek felét viszont leleplezik a biztonsági őrök, így a tényleges kár mintegy 25 millió forint. A „kedvenc” termékek elsősorban a kisebb műszaki cikkek (mp3-lejátszó, pendrive), ugyanis ezeket a legkönnyebb eladni.

Jelentős kára van a lopásokból a Tescónak is, noha az elmúlt évekhez képest itt sem nőtt a számuk. „Azt viszont meg lehet figyelni, hogy ebben az évben egyre több kisebb terméket tulajdonítanak el” – tájékoztatta a Népszavát Hackl Mónika. A Tesco Global Áruházak szóvivője azt is elárulta, hogy éves szinten mekkora kárt okoznak a tolvajok: „A Tesco magyarországi forgalma mintegy 608 milliárd forint, a lopások kárértéke ennek 1 százalékát éri el…”