Bárándy feloszlatná a Jobbikot is

A Jobbik feloszlatását is meg kell fontolniuk a hatóságoknak - mondja a Népszabadságnak Bárándy Péter büntetőjogász, volt igazságügyi miniszter. Szerinte az általános jogbiztonságot és a tágabban vett alkotmányos rendet is veszélyezteti a párt magatartása. Most például az, hogy támogatja a bírósági ítélettel jogerősen feloszlatott Magyar Gárda újjászervezését.

Tanácstalanság látszik mind a gárdával, mind a Jobbikkal kapcsolatban. Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter szerint ezen túl kell már lépni. „Súlyos alkotmányossági problémákat vet fel egy olyan szervezet létrehozása és támogatása, amely az erőszakszervezet működtetésének állami monopóliumából akar magának részt kihasítani, és az általa elképzelt rend erőszakos kialakítására törekszik” – utalt a Magyar Gárda mozgalomra Bárándy Péter. Súlyosbítja a helyzetet, ha mindezt egy párt – ezúttal a Jobbik – teszi, mert az egy civilszervezetnél hatásosabban képes befolyásolni a közvéleményt.

A büntetőjogász szerint kimondható: a Jobbik visszaél a pártalapítás és a pártként való működés alkotmányos szabadságával. Ezért meggyőződése szerint az ügyészség a Jobbik feloszlatását is megfontolhatná. „Ha a hatóság meggyőződésévé válik, hogy itt baj van, akkor el kell kezdenie keresni és használni azokat a jogállami fogódzókat, amelyek megakadályozzák a felelősség elkenését, a párt és a gárda közötti mesterséges különbségtételt a Jobbik részéről” – teszi hozzá Bárándy.

Az ügyvédként dolgozó volt igazságügyi miniszter a lap felvetésére, hogy a Jobbik vajon nem forgatja-e ki a demokráciát, azt válaszolta, hogy ez a párt a demokrácia átalakítására és megszüntetésére törekszik, a demokratikus intézményrendszert használja fel, egészen addig, amíg át nem billennek ezen a rendszeren. Akkor aztán sutba dobják azt a „létrát” – a demokráciát -, amin felkapaszkodtak – figyelmeztet, hozzátéve: dúskálunk a történelmi példákban hasonló esetekre. Ami a Jobbik konkrét, „aprópénzre váltott” jogsértéseit illeti, Bárándy első helyen említi a gárda feloszlatását elrendelő jogerős bírói ítélet elleni nyílt uszítást.

Címkék: Belföld