Szili megvédené a nőket

Aránytalanul sok nőt taszít az informális gazdaságba a globális válság, ezért világszerte felül kell vizsgálni a nők védelmét szolgáló törvényeket és azok végrehajtását - mondta Szili Katalin házelnök, aki vitaindító előadást tart Bécsben a Parlamenti Elnök Asszonyok 5. Világtalálkozóján.

A hétfőn kezdődött konferencia második napján Szili Katalin arról tart előadást, hogy miként vehetnek részt a nők a globális gazdasági válság leküzdésében és a fellendülés beindításában.
Az Országgyűlés elnöke elmondta: tavaly 100 millióval nőtt a mélyszegénységben élők száma a világon. Idén, a globális gazdasági válság közepette az első félévben már további 53 millióval bővült a szinte kilátástalan szegénységben élők tábora, és világszerte 1,8 milliárd ember dolgozik munkaszerződés, nyugdíj- és egészségbiztosítás nélkül. Köztük aránytalanul magas a nők aránya. Ezért a világtalálkozó egyik fő feladata az, hogy áttekintse az egyes országok jogrendjében a nők helyzetével foglalkozó törvényeket, és megvizsgálja, kellő védelmet biztosítanak-e ezek a jogszabályok, és megfelelő-e a végrehajtási gyakorlat – fogalmazott Szili.

A törvényhozás világában is lehetne javítani a nők helyzetén. Valamennyi országot együttvéve minden öt parlamenti képviselőből négy férfi, és a házelnökök között csupán 12 százalék a nők aránya. Kilenc állam törvényhozásában egyetlen nő sincs, a magyar parlament pedig a maga 43 nő képviselőjével, 11,1 százalékos női részarányával a világranglista 99. helyén áll, Togo, Botswana és Azerbajdzsán társaságában, holott az európai átlag 21,5 százalék – mutatott rá Szili Katalin.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: az Interparlamentáris Unió (IPU) keretében szervezett tanácskozáson kétoldalú megbeszélést folytatott szerb kollegájával, Slavica Djukic-Dejanovic házelnök asszonnyal. Biztosította őt, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai felzárkózását, egyebek között a vízumliberalizációt. Beszéltek a Vajdaság új alaptörvényéről és a nemzeti tanácsokról is. A szerb partner közölte, hogy a belgrádi parlament két hét múlva tűzi napirendre az úgynevezett statútumot. A Vajdaság mint autonóm tartomány jogait kiterjesztő alaptörvényt a vajdasági parlament már elfogadta, Magyarország pedig támogatja.

Az IPU a legnagyobb hagyományokkal rendelkező államközi szervezet. A közel 150 országot tömörítő szervezetet 1889-ben alapította a Nobel-békedíjas William Randal Cremer brit munkásvezér és Frédéric Passy francia békeharcos.

Címkék: Belföld