Nem zárják be a HospInvest-kórházakat

Benyújtotta a bírósághoz a felszámolás iránti kérelmét a HospInvest Zrt. A felszámolás kezdetének időpontját a bíróság határozza meg, és a bíró jelöli ki a felszámolóbiztost. Az eddig a HospInvest által üzemeltetett kórházakat az önkormányzatok által alapított cégek veszik majd át.

A HospInvest Zrt. leányvállalatainál más és más időpontban kezdődhet meg a felszámolási eljárás – mondta el Kollányi Gábor, a cég elnöke.

A társaság tulajdonosai a pénteki közgyűlésen döntöttek arról, hogy a csődvédelem helyett felszámolást kérnek. A cégcsoport áprilisban kért csődvédelmet maga ellen, ami augusztus közepéig fizetési moratóriumot jelentett volna számára. Ennek törvényi feltétele, hogy a moratórium időszakában meglegyen a pénzügyi egyensúly, azaz a bevételek fedezzék a kiadásokat. Miután a cégcsoport ezt nem tudta teljesíteni, a felszámolási kérelem mellett döntött.

Kollányi Gábor közlése szerint a társaság nettó adóssága 2,7 milliárd forint volt, amikor a csődvédelmet kérte. Ha a bíróság elrendeli a felszámolást, a felszámolás ideje alatt a közfinanszírozott ellátásokat a bíróság által kijelölt felszámoló, illetve felszámolók biztosítják – mondta még pénteken Kollányi Gábor.

A cégjegyzék szerint egyszemélyes igazgatósággal rendelkező HospInvest jegyzett tőkéje 846 millió forint, de azt, hogy valójában mekkora a vagyona, a felszámolás kezdő időpontját megelőző nappal készült záróleltár és beszámoló mutatja meg.

Kiskunhalast egy önkormányzati társaság veszi át

A HospInvest Zrt. által üzemeltetett Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat az önkormányzat által alapított nonprofit gazdasági társaság működteti szeptember 1-jétől; az átvétel idején a gyógyításban nem lesz fennakadás – közölte Várnai László, Kiskunhalas polgármestere.

Hétfőn vagy kedden kerül sor a tulajdonos önkormányzat és a kórházat üzemeltető HospInvest Kft. közötti szerződés felmondására, és az átadás részleteit ezután határozzák meg – mondta a polgármester.

Várnai László (MSZP) beszámolt arról, hogy a szerződés felmondása után a vagyonelemek összerendezése következik, majd olyan ütemtervet fogadnak el, mely szerint szeptember elsejére átveszi a kórházüzemeltetést az önkormányzat által alapított, száz százalékban a tulajdonában lévő nonprofit gazdasági társaság.

A polgármester hangsúlyozta: az átvétel idején a gyógyításban semmilyen fennakadás nem lesz. A három településen, Jánoshalmán, Kecelen és Kiskőrösön a HospInvest Zrt. által működtetett szakrendelők további sorsáról az érintett önkormányzatokkal tárgyalnak majd.

Nyitott kérdések

Czeller Zoltán (Fidesz), Jánoshalma polgármester elmondta: a híradásokból értesültek arról, hogy a HospInvest Zrt.-t felszámolják, mely érinti a településen működő szakrendelést. Reményei szerint, az önkormányzatot napokon belül megkeresik a szakrendelő további működtetése miatt.

Domonyi László (Fidesz), Kiskőrös polgármestere kiemelte: a szakrendelést nem a HospInvest Zrt. üzemeltette a településen, hanem a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kht. A kiskunhalasi kórház orvosai látták el a szakrendeléseket, de egyelőre nem tudják, hogy Kiskunhalas önkormányzata hogyan veszi át a kórházat a HospInvest Zrt-től, mi lesz a megkötött szerződésekkel – mondta a polgármester. Hozzátette: az önkormányzat meg fogja oldani, hogy a településen a szakellátás zavartalan legyen a jövőben is.

Szabóné Opauszki Zsuzsanna, Kecel jegyzője is csak a sajtóból hallott arról, hogy a HospInvest Zrt. ellen felszámolás indult. Elmondta: jelenleg a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház üzemelteti a településen folyó négy szakrendelést. A jegyző hangsúlyozta: az alapellátást nem érintette a korábbi szerződés, mert azt vállalkozó háziorvosok látják el a településen.

A magánszemélyek tulajdonában lévő HospInvest Zrt. 2000-ben alakult, 2004-ben vette át az első, a kiskunhalasi kórházat. Múlt pénteken jelentették be a tulajdonosok, hogy a cég felszámolását kérik, a HospInvest hétfőn nyújtotta be a bírósághoz a felszámolás iránti kérelmét. A felszámolás ideje alatt az egészségügyi intézmények közfinanszírozását a felszámoló látja el.

Nonprofit Kht. veszi át a Markhotot

A Heves Megyei Közgyűlés által alapított Markhot Ferenc Nonprofit Kft. a tervek szerint augusztus 1-jén veszi át az egri kórház üzemeltetését, miután az eddigi működtető, a HospInvest benyújtotta a bírósághoz felszámolása iránti kérelmét – közölte a megyegyűlés elnöke.

Az új cég bejegyzését elindították és egy bankszámlán elhelyezték a társaság 10 millió forintos alaptőkéjét. Ezzel egy időben megkezdték a tárgyalásokat a HospInvesttel az átadás-átvételről – mondta Merczel József.

Reményeik szerint a tervezett időpontig a népegészségügyi szolgálattól megkapják a szükséges engedélyt az üzemeltetésre, így folytatódhat az egészségbiztosítás finanszírozta gyógyítás.
A megyegyűlés szocialista alelnöke szerint jelenleg számos tekintetben jobb az intézmény helyzete, mint 2008 november 1-je előtt volt, vagyis azt megelőzően, hogy a HospInvest átvette a vagyonkezelést.

A városban hat szétszórt telephelyről egy helyre központosították az intézmény működtetését. Pályázat alapján számos új eszközt, orvosi berendezést nyert a cég, amelyek a kórházban maradnak. Ugyanakkor rekonstrukciós munkálatok is történtek, ágyakat és vizesblokkokat cseréltek ki, kifestettek épületrészeket.

Összességében vannak területek, ahol javult, míg vannak olyanok, ahol az átadás-átvétel előtti szinten maradt a betegellátás minősége – sorolta Merczel József.
Tudomása szerint a felszámolás kimondása után a felszámolónak kellene átvennie az intézmény üzemeltetését, ám erre várhatóan nem lesz pénz.

Ugyanakkor a megye által alapított cég át kívánja venni a kórház valamennyi, összesen 1200 dolgozóját – mondta Merczel József.

Gyöngyöst és Hatvant is átveszik

Gyöngyösön és Hatvanban egyaránt a helyi önkormányzat által működtetett cég veszi át a tervek szerint a helyi kórház üzemeltetését augusztus 1-jén, miután a HospInvest benyújtotta a bírósághoz felszámolása iránti kérelmét.

Korábban már mindkét település felmondta a szerződést a HospInvesttel, vagyis a cég jelenleg a felmondását tölti a két településen, illetve Parádfürdőn, amelyet a hatvani kórházat üzemeltető Kft. keretein belül üzemeltet a HospInvest.

Hiesz György, Gyöngyös szocialista polgármestere elmondta: már megkezdődött az átvétel-átadás, a leltározás.

Minden feltétel adott ahhoz, hogy a kórház, mintegy 500 dolgozója, a népegészségügyi engedély birtokában, illetve az egészségbiztosítási finanszírozás aláírása után zavartalanul működtesse az intézményt.

A HospInvest egyébként minden tekintetben működőképesebb, rugalmasabban, gazdaságosabban működtethető kórházat hagy maga után, mint amilyen 2007-ben, az átadáskor volt az intézmény. A többi között sor került a teljes informatikai rendszer cseréjére, a gyógyszertári központ felújítására és egy közforgalmú gyógyszertár kialakítására.

Megtörtént a gasztroenteorológiai labor és a radiológia teljes műszercseréje és a sürgősségi betegellátó részleg kiépítése – sorolta az eredményeket Hiesz György.

A hatvani szocialista polgármestere úgy fogalmazott, hogy a hatvani kórház nincs rosszabb helyzetben, mint amikor 2006-ban átadták az intézményt. Sőt az átadás előtt számos területen a minimum feltételeket sem teljesítette az intézmény, ami megváltozott a HospInvest megjelenése után, illetve mintegy 120 millió forintos műszerfejlesztés valósult meg.

Érsek Zsolt elmondta: Hatvanban az önkormányzati tulajdonú Városgazdálkodási Zrt. fogja átvenni a 415 főállású és 50 szerződéses munkatársat foglalkoztató intézményt.
Egyúttal koncessziós pályázatot írtak ki a két kórház, vagyis a hatvani és a parádfürdői üzemeltetésére, amelynek július 21-én jár le a beadási határideje.

Tudomása szerint két érdeklődő már meg is vásárolta a tenderfelhívást. Ez azt jelenti: lehetséges, hogy rövid önkormányzati működtetés után újra egy magántársaság üzemelteti majd az intézményeket.

Parádfürdőt Hatvan venné át

A parádfürdői, csupán rehabilitációs ágyakat működtető intézmény épületéért, egyébként eddig bérleti díjat fizetett a HospInvest az államnak. Hatvan ennek elengedését fogja kérni az egészségügyi tárcától, ugyanis csak ebben az esetben tudja átvenni a Városgazdálkodási Zrt. az intézményt – mondta Érsek Zsolt.

A HospInvest tulajdonosai a pénteki közgyűlésen döntöttek arról, hogy a csődvédelem helyett felszámolást kérnek. A cégcsoport áprilisban kért csődvédelmet maga ellen, ami augusztus közepéig fizetési moratóriumot jelentette volna számára. Ennek törvényi feltétele, hogy a moratórium időszakában meglegyen a pénzügyi egyensúly, azaz a bevételek fedezzék a kiadásokat. Miután a cégcsoport ezt nem tudta teljesíteni, a felszámolási kérelem mellett döntött.

2000-ben alapították

A magánszemélyek tulajdonában lévő HospInvest 2000-ben alakult, 2004-ben vette át az első intézményt, a kiskunhalasi kórházat. A cégcsoport a megalakulása óta mintegy 2,5 milliárd forintot ruházott be az általa üzemeltetett egészségügyi intézményekbe.

A cég a honlapja szerint öt kórházat és öt egészségügyi intézményt üzemeltet, illetve üzemeltetett: az egri, a gyöngyösi, a hatvani, a kiskunhalasi és a parádfürdői kórházat, valamint a jánoshalmai, a keceli, a kiskőrösi, a százhalombattai és a megyeri rendelőintézetet.

A Heves Megyei Közgyűlés július 6-án felhatalmazta a testület elnökét, hogy “legkorábban” augusztus 1-jén mondja fel a HospInvesttel az egri kórház vagyonkezelésére kötött szerződést. A hatvani és a gyöngyösi önkormányzat már felmondta a HospInvesttel kötött, a helyi kórház működtetéséről szóló szerződést. A kiskunhalasi alpolgármester csütörtökön jelentette be, hogy az önkormányzat felmondja a kórház működtetésére a HospInvesttel kötött szerződést.

Kudarcba fulladt csődvédelem

A csőd- és felszámolási eljárásokat egy többször módosított, 1991-ben hozott törvény szabályozza. A csődeljárás lényege az, hogy a bajba jutott cég a hitelezők beleegyezésével megkísérli reorganizálni a működését. A hitelezők ehhez azért járulnak hozzá, mivel úgy vélik, hogy ha tovább működik a társaság, akkor a követelésük nagyobb hányadához juthatnak hozzá, mint ha felszámolják az adós céget.

A felszámolási eljárás vagy a kudarcba fulladt csődeljárás folytatása, vagy pedig a hitelezők eleve ezt kezdeményezték a bíróságnál. (Ezekben az eljárásokban a bajba jutott cég az adós, míg mindenki más, akinek tartozik, a hitelező.)
A fizetésképtelen cég ellen indult felszámolási eljárást – akár csak egy hitelező kezdeményezésére is – a bíróság rendeli el. A felszámolási kérelem megérkezését követően a bíróság 60 napig vizsgálhatja a céget, majd döntenie kell, hogy fizetésképtelen-e a társaság, és ha igen, akkor elrendeli annak a felszámolását.

Az elrendelő végzésben a felszámolót is kijelöli a bíróság. A jogerős végzést a bíróság közzéteszi a Cégközlönyben.
A felszámolási eljárásban a felszámoló számba veszi a hitelezők követeléseit, valamint az adós cég vagyonát. Ez utóbbit megpróbálja értékesíti, és abból kifizeti a hitelezőket. Magyarországon évek óta átlagosan a követelések 2 százalékát kapják meg a hitelezők, ennyire nyújt fedezetet a megmaradt vagyon.

Címkék: Belföld