Kisgazdásodik az SZDSZ?

Tölgyessy Péter a szabad demokraták helyzetéről az MR1-Kossuth Rádióban úgy vélte, hogy a párt igen nagy bajban van. Az SZDSZ mindig tudott szépeket és nagyokat mondani - fogalmazott -, ezt régóta hallani tőlük, de nem nagyon van már idő a tettekre.

Próbálja rendezni sorait az SZDSZ. Erről szólt a párt tegnapi küldöttgyűlése, amikor is új elnököt választottak. A lemondott és a parlamentből is távozó Fodor Gábort Retkes Attila követi az elnöki székben.

Tölgyessy Péter a szabad demokraták helyzetéről az MR1-Kossuth Rádióban úgy vélte, hogy a párt igen nagy bajban van, főleg a hit veszett ki – nemcsak az SZDSZ politikusaiból, hanem főleg a közönségükből –, hogy az SZDSZ-t át lehet segíteni az öt százalékon.

A hétvégi tanácskozáson csekély volt a valóságos tét – mondta a politológus. Retkes Attila jóhiszemű, erőteljes beszédet mondott, végigvette az SZDSZ összes hibáját, szinte a kezdetektől. A klasszikus hibasorozatokért bocsánatot is kért.

Az SZDSZ mindig tudott szépeket és nagyokat mondani, ezt régóta hallani tőlük, de nem nagyon van már idő a tettekre, és nehéz elhinni, hogy át tudják fordítani pusztán a szavak erejével az SZDSZ-t öt százalék fölé – tette hozzá.

Közel van a párt ahhoz, hogy esetleg kisgazda irányba megy el, és leszakad a frakció a pártról. Ez meglehetősen szánalmas és otromba vége lenne egy húszéves pártnak. Fodor Gábornak nem maradt más választása, mint vagy a szánalmas pártszakadás, ő az, aki eltemeti az SZDSZ-t, vagy beáll a sorba, és elfogadja Gyurcsány Ferencet – közölte Tölgyessy.

torgyán közleménye

“Arcátlan történelemhamisítás a Független Kisgazda–Földmunkás– és Polgári Párt szétverését az SzDSz jól megérdemelt agonizációjához hasonlítani. Az FKGP–t ugyanis a nemzetellenes erők verték szét, míg az SzDSz halálát pedig annak nemzetellenes politikája okozza.
A nemzet pártját, a Független Kisgazdapártot fel kell támasztani, míg az SzDSz pedig nyugodjék békében.”

A szabad demokraták részesei a baloldal nyolcévi kudarcsorozatának. A hibás politizálás miatt elveszett a képviselt polgári középnek az önálló pólusképző ereje, és ez máig nincs meg, a mostani helyzetet látva pedig félő, hogy eztán sem lesz meg – mondta Tölgyessy Péter.

Címkék: Belföld