Bedőlnek a cégek egy világjárványtól?

Májusban – három héttel a Mexikóban feltűnt H1N1 jelzésű vírus felbukkanását követően – figyelemfelhívó jelleggel egy kétnapos kutatást indított a DGS Global Research tanácsadócég annak érdekében, hogy rádöbbentse az eleve recesszió által sújtott szervezetek vezetését: a működésüket jelentősen befolyásolhatja, sőt felkészületlenség esetén alapjaiban megrengetheti egy világjárvány.

Immár Magyarországon is több beteget regisztráltak, akik a WHO, az egészségügyi világszervezet által világjárványnak (pandémia) minősített H1N1 vírust elkapták. Amint azt a hét elején az európai uniós tagországok egészségügyi minisztereinek találkozóján megállapították, egyes országokban rendkívüli méretekben nő a vírussal fertőzött betegek száma.

Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) szerint várhatóan nem lesz agresszívebb a vírus, de fel kell készülni arra, hogy őszre, amikor a leginkább fertőzni fog Európában, legalább a lakosság ötöde megbetegszik majd. A vírus mutálódását sem lehet kizárni, hiszen találkozhat a „szokásos” szezonális influenza vírusával, sőt, akár a madárinfluenza vírusával is.

A DGS Global Research a most indult újabb, „Pandémia = világjárvány! Válság a válságban?” című, a cégek járványra történő felkészüléssel kapcsolatos gyakorlatát vizsgáló kutatásában azt szeretné feltárni, hogy a már negyedéve terjedő vírus okozta várható problémákra milyen mértékben reagáltak a hazai munkáltatók, milyen intézkedéseket hoztak, vagy mit terveznek annak érdekében, hogy fenntartsák saját működőképességüket – számolt be Dara Péter ügyvezető igazgató.

A felmérés résztvevői megkapják majd az összefoglaló tanulmányt, melyből számukra is világossá válhat, lemaradtak-e a felkészülésben. Ha igen, akkor adott esetben még minőségromlással sem lesz biztosítható működésük, hiszen munkatársaik jelentős része épp betegség vagy beteg hozzátartozója ápolása miatt fog hiányozni.

Avagy épp ellenkezőleg: élen járnak-e előrelátásukkal, s a válságstáb létrehozásával, a kulcsmunkatársak azonosításával és a kritikus létszámmal történő „üzemelés” megtervezésével, a higiénés feltételek fokozásával, a külső és belső kapcsolatok átalakításával, a prevenciós eszközök és szerek alkalmazásával. Ekkor a DGS Global Research ügyvezetője szerint jelentős anyagi veszteségtől kímélik meg cégüket.

A most folyó kutatásba a tanácsadócég honlapján lehet bekapcsolódni, s ugyancsak itt érhető el a májusi vizsgálat összefoglalója is.

A britek a távmunkára esküsznek

Az újinfluenza-gyanús esetek száma mostanra elérte a hétezret Nagy-Britanniában. A vírus terjedésével egy időben a gyanús megbetegedések miatt bekövetkező munkahelyi hiányzások száma is növekszik, mostanra elérte az átlagon felüli 66 százalékot. Hozzávetőlegesen négyszázból egy szigetországi alkalmazott tartózkodik betegállományban köhögés vagy megfázás miatt. Az utóbbi hetekben ez a tendencia erősödni látszik és egyenesen arányos a H1N1 terjedésével – mondta Aaron Ross a FirstCare vezérigazgatója.

A terjedés mértékének kiszámíthatatlanságát mutatta Andy Burnham egészségügyi miniszter állítása, miszerint augusztusban naponta akár 100 ezer embert is diagnosztizálhatnak. Később azzal javított feltételezésén, hogy azt az esetek heti kétszereződésére alapozta csupán, „a járvány akár ennek megfelelően is terjedhet, mi azonban nem tudhatjuk előre.”

A CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development) ösztönözni próbálja a munkáltatókat, hogy az újabb újinfluenza-gyanús alkalmazottak elmaradásának esetére terveket készítsenek. Tanácsaik között szerepel, hogy az alkalmazottak már az első tünetek megjelenésekor maradjanak otthon, mondják le nem sürgős utazásaikat, edzéseiket és összejöveteleiket a távmunka kedvéért, emellett olyan kommunikációs stratégiák kidolgozását sürgetik, melyek naprakészen tartják a dolgozókat egy esetleges országos járvány esetén is – adta hírül a HR Press.