Megérkezett az új influenzavírus

Magyarországon is kimutatták az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál. A férfi időközben meggyógyult.

A brazil férfi Egerben lett beteg, mondta el Székely Tamás egészségügyi miniszter pénteken. Beutalták a helyi kórházba, ahol mintát vettek tőle, ami negatív volt. A mintát elküldték az Országos Epidemiológiai Központba. Ott a további laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 vírust a szervezetében.

A brazil állampolgárságú férfi New Yorkban él, és három nappal ezelőtt turistaként érkezett Magyarországra. Akkor még nem volt beteg; később belázasodott, s felső légúti tünetekkel háziorvoshoz fordult.

Mi is az a H1N1 vírus (korábban sertésinfluenza)? Mennyire veszélyes ez ránk nézve, és mit tehetünk ellene? Az FN egyik korábban készült cikke választ ad a kérdésekre!

Az orvos megvizsgálta és tünetei alapján beutalta az egri kórházba. A brazil fiatalember időközben meggyógyult. Felvették vele a kapcsolatot, hogy segítségével felkutassák azokat az embereket, akikkel betegsége alatt találkozott – mondta a miniszter.

Magyarország egyébként hivatalosan pénteken megkapta a vírus elleni oltóanyag előállításának alapjául szolgáló vírustörzset – közölte korábban a miniszter. Ebből a genetikailag módosított vírustörzsből állítja elő a vakcinát az Omninvest 8-12 hét alatt, így ősz elejére – a klinikai és egyéb vizsgálatok után – rendelkezésre áll majd a megfelelő mennyiségű oltóanyag.

Összesen kilencvenhét halálos áldozata van már szerte a világon az új típusú H1N1 influenzavírusnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A WHO szerint csaknem 13 ezerre emelkedett a megerősített vírusfertőzések száma; a kór a világ összesen 46 országában jelent meg eddig.