A MÁV nyomonköveti az olajlopásokat

A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. a vasúti vontatójárműveknél olyan műszaki megoldásokat alkalmaz, amelyek a gázolajellátó berendezések jogosulatlan megbontását követhetővé teszik - közölte A MÁV Zrt. és a MÁV-TRAKCIÓ Zrt.

A MÁV Zrt. és a MÁV-TRAKCIÓ olyan műszaki megoldást alkalmaz, amely segítségével nyomon követhetők a gázolajfogyasztások -ismerteti a két társaság közös közleményében annak kapcsán, hogy a Magyar Nemzet pénteki száma szerint a gázolaj közel felét ellopják a mozdonyokból a MÁV-nál, ami évente nagyjából ötmilliárd forintos kárt jelent.

A közlemény rámutat: a MÁV Zrt. a gázolaj felhasználását és dokumentálását a mindenkori jövedéki törvény előírásainak megfelelően végzi. Ezt a VPOP folyamatosan ellenőrzi, törvényi hiányosságokat mindez ideig nem tárt fel.

Ismertetik: a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. nemrégiben mozdonyfedélzeti berendezésekkel szerelte fel a mozdonyokat, amelyek folyamatos és pontos adatokat szolgáltatnak a gázolajfogyásról.
A vasúttársaság speciális, gázolajba keverhető jelölőanyag használatát is bevezeti, amellyel az ellenőrzéseken megállapítható, hogy az adott üzemanyag illegális forrásból származik-e.

A közleményben emlékeztet arra, hogy a MÁV Zrt. területén tavaly a hatóságok mindössze 3.000 liter üzemanyaglopást derítettek fel 15 esetben, amelyek együttes kárértéke az egymillió forintot sem érte el. Ezt nem lehet jelentősnek tekinteni az egész év során felhasznált teljes üzemanyag-mennyiséghez képest – írja a közlemény.