Ősszel érheti el hazánkat az új vírus

Nincs járványügyi vészhelyzet, de ősszel vagy egy év múlva Magyarországon is felbukkanhat az új típusú influenzavírus, amely ellen az antivirális szerek, a tünetek enyhítésére, rendelkezésre állnak - mondta az országos tiszti főorvos csütörtökön Százhalombattán egy szakmai rendezvényen.

Falus Ferenc szerint a magyar egészségügy arra törekszik, hogy a járvány, bekövetkezte esetén, egy időben mind kevesebb embert érintsen, s lehetőleg húzódjon el a kritikus időszak.
Amennyiben ugyanis a járvány gyorsan üti fel a fejét, rövid időn belül akár a lakosság 30-35 százalékát is leverheti a lábáról. Ilyen nagyszámú munkaerő kiesése pedig a közüzemi ellátás kockázatát vonhatja magával – mondta az országos tiszti főorvos.

Ha a járvány elérné az országot, a vírus terjedésének gátlására, a cseppfertőzés ellen, az arcon maszkot célszerű viselni például a mentősöknek és az általuk segítségben részesülő betegnek is. Tanácsos a rendszeres kézmosás, az éttermekben, büfékben az asztalok gyakori tisztítása, a mozgólépcsők gumiszőnyegének fertőtlenítése – hívta fel a figyelmet Falus Ferenc.
Mindent egybevetve azonban a járvány megelőzésre nincs biztos recept. Az angolszász szakirodalom szerint a legjobban akkor járunk, ha a “kapd meg és győztél” jelmondat szerint, minél előbb túlesünk a betegségen – mondta az országos tiszti főorvos.

Hasznosnak nevezte azt az új magyar találmányt, amely a jelenleginél fél órával rövidebb idő alatt, 2 órán belül kimutathatóvá teszi az influenzát, lehetővé téve, hogy utazáskor megmeneküljünk a kötelező karantén kényelmetlenségeitől. Székely Tamás egészségügyi miniszter előadásában egyebek mellett arról szólt, hogy az egészség megőrzésében az egyénnek az önkormányzatoknak és a kormánynak is megvan a maga szerepe, felelőssége.

A jó példák között említette a százhalombattai önkormányzatot, mert a védőoltások, a szűrések finanszírozásával, megszervezésével erőfeszítéseket tesz a lakosság egészségi állapotának javítására. A miniszter sikeresnek nevezte a kormány által a kistelepüléseken indított “szűréssel az életért” programot, amely, az önkormányzatok mozgósító erejének eredményeként, a lakosság 30-40 százalékát érte el.