Gyávák a romák gyilkosai?

A romák támadói látszólag nemzeti-etnikai hovatartozásuk alapján választják ki áldozataikat, de korántsem biztos, hogy erről, vagy csak erről van szó - mondta Kovács Lajos ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda „döglött ügyek osztályának" nyugalmazott vezetője a Népszabadságnak adott interjújában, amelyet a lap hétfői számában közölt.

Mint mondja, a romák gyilkosainak áldozatai közt is csupán annyi kapcsolatot sikerült eddig felderíteni, hogy szegénységben, a cigánysor szélén élő romák. Országszerte több település szélén van „cigánytelep”, bárhol lecsaphatnak.

A szakember megemlíti, hogy az 1950-es évek elején megannyi londoni nő meggyilkolásáért elítélt John Reginald Christie volt az első képviselője az úgynevezett „reagáló embereknek”. A 20. század közepe óta használja a szakirodalom a reagáló ember kifejezést a sorozatgyilkosok legújabb „generációjára”. Ez a típus elidegenedett mindentől és mindenkitől, csalódott mindenben, nincs lelkiismeret-furdalása, általában politikai, ideológiai indíttatásai sincsenek. Érzékeli a társadalmi feszültségeket, és a megoldandó problémákat a maga módján „oldja meg”.

Kovács Lajos szerint az orgyilkosok is hasonló karakterek lehetnek; hírnévre, de legalábbis hírverésre vágynak, ám valójában gyáva emberek, ezért csak lesből, csak a romatelepek szélső házaiban élő legvédtelenebb emberekre mernek támadni.