Kósa: a pártok nem képesek újjászervezni a társadalmat

Kósa Lajos szerint a politikai pártok nem képesek újjászervezni a társadalmat, ezért a pártoknak az erre alkalmas közösségekkel kell összefogniuk, és ezek munkáját kell támogatniuk.

A Hetek című hetilap internetes oldalának pénteken megjelent tudósítása szerint Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke a Hetek Közéleti Klub vendégeként arról is szólt, hibának tartja, hogy a Fidesz korábban összefogott Szűrös Mátyással és Pozsgay Imrével.

Rossz lelkiállapotban

Kósa Lajos a közéleti klub vendégeként úgy vélekedett, hogy az ország lelkiállapota rosszabb, mint a rendszerváltáskor. Szerinte ennek egyik oka, hogy a rendszerváltás utáni politikai elit sem akart, és nem is tudott újfajta moralitást adni az országnak. Úgy látja, az a legfőbb probléma, hogy legfeljebb 3-4 millió embernek van valamilyen elképzelése az életről, ennyinek van komoly tartása, identitása, a többi 6-7 millió viszont nem rendelkezik ezzel.

A politikai pártok nem képesek újjászervezni a társadalmat, ezért a pártoknak az erre alkalmas közösségekkel kell összefogniuk, és ezek munkáját kell támogatniuk – vázolta fel a válságból kivezető utat a politikus. A közösségszervező közösségek sorában elsőként az egyházakat említette a Fidesz alelnöke.

Az általános morális válságból való kilábalás időtartamát Kósa Lajos hatvan évben becsülte, mert – mint mondta – “a negyven év szocializmus és az azóta eltelt húsz év során folyamatosan rossz irányba haladtunk, és ennek korrigálására – jó esetben – ugyanennyi idő kell”.

A szélsőjobb árt a Fidesznek

A hetilap internetes kiadásának tudósítása szerint a Fidesz alelnöke kijelentette, hogy a szélső­jobboldal sokkal többet árt a Fidesznek, mint amennyit használ, így alaptalanok azok a vádak, amelyek szerint a Fidesz támogatná ezeket a szervezeteket. Szerinte jelenleg a Jobbik erő­teljesebben támadja a Fideszt, mint az MSZP-t, mert ugyanarra a szavazóbázisra vadászik, mint a legnagyobb ellenzéki párt. “A Jobbik a legnagyobb baromság” – összegezte véleményét.

A pécsi időközi polgármester-választáson elért nagyarányú Fidesz-győ­ze­lemre utalva Kósa Lajos azt mondta, amennyiben a parlamenti választáson is hasonló eredmény születik, lehetőség lesz az alkotmány módosítására, amelyet ő személy szerint több területen is szükségesnek tart.

Példának említette azt, hogy szerinte legalább két év különbség kell a parlamenti és az önkormányzati választás időpontja között, hogy akár a győztes, akár a vesztes pártoknak legyen elég ideje saját elitjük kicserélésére.

Minden párt a régi elittel politizál

Véleménye szerint jelenleg a parlamenti választáson vesztes párt a közelgő önkormányzati választásra hivatkozva nem cseréli le vezetését, mondván, hogy egy átalakítás kellős közepén biztosan rosszabb eredményt érne el, mint változtatás nélkül.

A győztesnél pedig három hónappal a győzelem után erre nincs igény. “Ebből adódóan viszont ma azt látjuk, hogy minden párt azzal az elittel politizál, ami a rendszerváltáskor kiépült” – mondta. E szabályt erősítő kivételként Medgyessy Péter lecserélését említette.

Az alkotmánymódosítás miatti aggodalommal kapcsolatban Kósa hozzátette: a Fidesz a demokrácia talaján áll, ezért kizártnak tartja, hogy egy kétharmados győzelmet kihasználva a demokrácia kárára változtatná meg az alkotmányt. Ha így lenne, ő volna az első, aki visszavonulna – jelentette ki.

A közéleti klubban kérdésre válaszolva kifejtette, ellentmondásosnak és morális szempontból hibának tartja, hogy az antikommunista retorikát képviselő Fidesz a 2006-os választásokat megelőzően összefogott Szűrös Mátyással, sőt Orbán Viktor együtt kampányolt Pozsgay Imrével. Kósa szerint mindez ma már nincs napirenden.

Címkék: Belföld