A fideszes képviselők nem akarnak többet keresni

A Fidesz nyitott az egyeztetésre a képviselői költségtérítésről, és minden olyan megoldást elfogadhatónak tart, amellyel nem emelkedik a képviselők tiszteletdíja - mondta Répássy Róbert.

A szocialista Göndör István javaslata szerint 2010. január 1-től megszűnne a képviselők költségtérítése és kedvezménye, és képviselők a jövőben havonta “javadalomban” részesülnének, amely tiszteletdíjból – alapdíjból és pótdíjból – és pótlékból, illetve lakhatási támogatásból állna.

Minden díj adóköteles lenne

Megszűnne tehát a költségtérítés, az azt felváltó “javadalom” pedig – a magánszemélyekkel azonos módon – a szja-szabályok szerint adózna. Az új szabályok kimondanák, hogy a képviselők pótlékának mértéke attól függ, hogy milyen messze laknak Budapesttől, lakhatási támogatást pedig a vidéki képviselők kaphatnának a havi alapdíj 50 százalékának megfelelő összegben, de egyik esetben sem nőne ennek mai összege.

A jövőben költséget csak számla ellenében lehetne elszámolni, az szja-bevallásban.

A Fidesz nyitott

Répássy Róbert azt mondta, hogy még nem alakították ki álláspontjukat a szocialista javaslatról, de a Fidesz nyitott az egyeztetésre.

Ha lesz bármilyen tárgyalás az ügyben, akkor ezen a Fidesz részt vesz, és megismétli korábbi javaslatát, hogy a 2002-es javadalmazáshoz kell visszatérni, mind az állami vezetők, mind a képviselők tekintetében – tette hozzá a fideszes politikus.

Mint mondta, minden olyan megoldást elfogadhatónak tartanak, ami nem jár a képviselői tiszteletdíj emelésével.
Répássy Róbert hangsúlyozta: súlyos tévedés, ha az MSZP azt gondolja, hogy a képviselői költségtérítés ügyében kiírt népszavazást megakadályozhatja egy ilyen javaslat, a referendumnak ugyanis elsőbbsége van.

Az MSZP-nek kell a Fidesz

Göndör István javaslatának parlamenti elfogadásához az MSZP-nek meg kell szereznie a Fidesz támogatását, hiszen a frakcióvezető-helyettes a kétharmados többséget igénylő, a képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről, kedvezményeiről szóló törvény címét, rendelkezéseit, és az alkotmányt is módosítaná. Emellett módosulna az szja-törvény is.

Jelenleg az Alkotmánybíróság előtt van az az országgyűlési határozat, amelyben a parlament elrendelte Seres Mária képviselői költségtérítésről kezdeményezett népszavazását. A referendumon – amelynek költségeit négymilliárd forintra becsülik – a kezdeményezők arra várnak egyetértő választ, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járjon költségtérítés.

Címkék: Belföld