Szerdán döntenek, volt-e csalás Pécsett

A helyi választási bizottság hétfő helyett szerdán dönt az MSZP-nek a pécsi polgármester-választással összefüggő, választási csalásra vonatkozó beadványáról - közölte a helyi választási iroda vezetője.

“A grémium eredetileg hétfőn ülésezett volna, de úgy határozott, hogy az ügyet esetleges más beadványokkal, fellebbezésekkel együtt, szerdán tárgyalja” – mondta el Papp Judit.

Nyakó István, az MSZP szóvivője vasárnap jelentette be, hogy megdöbbentő választási csalásra utaló felvételek jutottak a párt birtokába, melyet szakértőik vizsgálnak, s ha gyanújuk igazolást nyer, megteszik a szükséges hivatalos lépéseket.

Hoppál és Kubatov

Erről további részleteket nem közölt, de az MTI úgy értesült, a vizsgálat összefüggésben van az Index hírportálra felkerült videóval. A felvételeken az látható, hogy rendőrök igazoltatnak több embert egy autónál, később pedig az egyikük egy benzinkút oldalában beszélget Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselővel, illetve Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóval.

Az Index úgy tudja, hogy a felvételen narancssárga dzsekiben látható férfi – aki a Fidesz helyi aktivistája – holmijai közül előkerült egy lista is, nevekkel, címekkel, kiért hova kell menni.
A cikk szerint valószínűleg a városban cirkáló, egymással a kapcsolatot telefonon tartó szocialista figyelőbrigádok buktatták le a fideszes „szavazószállítót”.

Lehet fellebbezni

Papp Judit hétfőn beszámolt arról is, hogy a helyi választási bizottság megállapította a polgármester-választás eredményét, amellyel szemben csütörtök 16 óráig lehet fellebbezni.

A 44,14 százalékos részvétel mellett megtartott időközi polgármester-választást Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte. A politikus a szavazatok több mint 65 százalékát szerezte meg, vetélytársára, Szili Katalin szocialista házelnökre a választók 34,14 százaléka voksolt. Szili Katalin a 155 szavazókörből mindössze háromban bizonyult eredményesebbnek ellenfelénél.