„Nem egyszerű” eset a holokauszttagadó tüntetés

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány szerint az, hogy még folyik az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vizsgálata az április 18-ai holokauszttagadó demonstráció ügyében, azt jelzi, hogy „nem egyszerű" az ügy megítélése.

Tóth Gábor elmondta, hogy a vizsgálat három héttel ezelőtt indult, és amíg nem zárul le, nem mond részleteket. Azt azonban megjegyezte: saját jelentését két héttel ezelőtt elkészítette, és átadta azt az ORFK vizsgálóbizottságának.

A főkapitány szerint az, hogy még folyik az ORFK-n a vizsgálat, arra mutat rá, hogy „nem egyszerű megítélésű ez az ügy, ez az eset”. Talán ez is alátámasztja, amit mi megállapítottunk, hogy a helyszínen lévő biztosítás parancsnoka – aki nagy szakmai tapasztalattal, elméleti tudással rendelkező, hosszú évek óta kapitányságvezetői beosztást betöltő munkatársam – „kellően ítélte meg” a biztosítás során, hogy mikor milyen rendőri intézkedések szükségesek – jelentette ki.

Ha lezárul az ORFK vizsgálata, annak eredményét a BRFK elfogadja, és „ha abból konzekvenciákat kell levonni a szakmai kérdésekben, azt meg fogjuk tenni”.

A budai Várban, a német nagykövetség előtt holokauszttagadó demonstrációt tartottak szélsőjobboldali, neonáci nézeteket valló szervezetek. A BRFK két nappal később azt közölte, hogy a rendezvényen nem történt sem rendzavarás, sem olyan rendkívüli esemény, amely a helyszínen azonnali rendőri intézkedést igényelt volna. Az elhangzott beszédek tartalma alapján azonban a rendőrség büntetőeljárást indított közösség elleni izgatás bűntett elkövetése gyanúja miatt D. István és D. Endre János ellen.

Bencze József országos rendőrfőkapitány belső vizsgálatot kezdeményezett az ügy ellentmondásosságai miatt.