Gyurcsány még visszatérhet

Egyelőre bizonytalan, kivel és kiről tárgyalnak majd a parlamenti pártok Gyurcsány bejelentése nyomán. Az SZDSZ-nek vannak jelöltjei, az MDF szerint a kormány inkább a liberálisokat részesíti előnyben velük szemben. Szakértőnk szerint utódja kiválasztását Gyurcsány a kezében tartja, és az is lehet, hogy egyszer még visszatér.

A következő napok legfontosabb kérdése, hogy az MSZP az SZDSZ és esetleg az MDF meg tud-e egyezni az új miniszterelnök személyéről és programjáról. Szomszéd Orsolya szerint a jövő héten kezdődő tárgyalásokon három karakter jöhet szóba. A politológus szerint Bokros Lajos nem lesz miniszterelnök, ezt a szocialisták már világosan kifejezték. Lapunk egy szocialista forrása egyébként úgy nyilatkozott, hogy még Surányit is szívesebben látnák a kormány élén, mint az egykori pénzügyminisztert.

„Az MDF jövője így azon múlik, hogy a volt pénzügyminiszter segítségével milyen mértékben tudnak részt venni a válságkezelésben, esetlegesen az új kormányban. Az SZDSZ korábban azért lépett ki a koalícióból, mert nem látták biztosítva a reformok végigvitelét. Ha az új kabinet hitet tesz a válságkezelés és a reformcsomag mellett, elképzelhető, hogy a szabad demokraták ismét koalícióra lépnek az MSZP-vel” – hangsúlyozta a Vision Consulting elemzője.

Az SZDSZ-szel tárgyalnának?

Az SZDSZ-en belül nincs testületi döntés arról, hogy a szabad demokraták milyen kormányprogramhoz adnának támogatást, de egyértelműen a Reformszövetség programjából indulnak ki – mondta az FN-nek Szent-Iványi István. A miniszterelnök személyét illetően több jelöltjük is van, de a képviselő nem kívánt többet elárulni annál, hogy nem pártpolitikusban gondolkodnak. Gyurcsány Ferenc bejelentése egyébként az SZDSZ-t is váratlanul érte, a párt vasárnap délután tart tanácskozást.

Fodor Gábor is kifejtette korábban, hogy az SZDSZ helyesnek tartja a miniszterelnök döntését, hogy egy új kormányfő személyéről, új kormányprogramról és új kormányról kezdődjenek tárgyalások.

Gyurcsány Ferenc világossá tette, hogy az SZDSZ-szel kezd tárgyalást az új kormányfő személyéről. Hogy az MDF kit támogatna, erről a konkrét személy ismeretében lehetne nyilatkozni, de jelölni nem a demokrata fórum fog, és biztosan állítható, hogy az MSZP nem az MDF-fel fog kormányt alakítani – mondta lapunk megkeresésére Csapody Miklós. Az MDF-nek régóta készen áll a gazdasági programja, ebből próbál majd minél többet érvényesíteni, mint ahogy tette eddig is.

A bukott miniszterelnök visszatérhet

Jelen történetben érdekes Gyurcsány Ferenc szerepe is. Medgyessy Péter 2002-ben elveszítve pártja támogatását kénytelen volt felállni, lemondott, ezzel „elegánsan” távozott. Gyurcsány Ferencnek sokakat meglepő bejelentésével sikerült újból maga mögé állítania a szocialista pártot (a küldöttek felállva tapsoltak beszéde után), a miniszterelnökségről történő lemondásával megerősítette párton belüli pozícióját: ismét nagy többséggel választották pártelnökké.

Gyurcsány Ferenc tehát önként lép hátrébb, amellyel azt üzeni, hogy a párt érdekében, a konszenzus jegyében adja át a kormányfői széket egy kevésbé megosztó személynek. De megtartotta vezető szerepét, befolyása van a folyamatokra, míg később már nem biztos, hogy beleszólása lett volna utóda kiválasztásába.

Megbukott, de a porondon marad

Közjogi értelemben a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal leszavazzák Gyurcsányt a parlamentben – a rendszerváltás utáni Magyarországon így ő lesz az első ilyen módon „megbukott” miniszterelnök.

Ezzel a lépésével ugyanakkor biztosította, hogy komoly befolyása legyen az új kabinet felállítására, és őrzi vezető szerepét a szocialista párton belül is. Szomszéd Orsolya nem tartja kizártnak, hogy a jövőben Gyurcsány Ferenc pártja miniszterelnök-jelöltjeként tér vissza. Ez a jövő azonban igen távoli, a mai helyzet alapján legalább egy Fidesz-ciklus után következhet el.

Címkék: Belföld