Belföld

Csökkent Fodor népszerűsége a szocialisták körében

A Szonda Ipsos felmérése szerint Fodor Gábor népszerűsége egy hónap alatt hat ponttal csökkent; az SZDSZ-elnök megítélése az MSZP-sek körében romlott jelentős mértékben - írja szerdán a Népszabadság.

Az elemzés utal arra, hogy Fodor Gábor megítélése az elmúlt közel két évben még egyenletes volt: 40 és 44 pont között alakultak a pontszámai, szemben a mostani 34-gyel. Fodor Gábor kormánypolitikusként az egyik legnépszerűbb volt, és kedvező megítélésének az SZDSZ belső konfliktusai, az elnökválasztás körüli hercehurcák és a koalíciós szakítás sem ártottak.

Az írás szerint a népszerűség csökkenése azt jelzi, hogy az SZDSZ útkeresése az egykori koalíciós partner szavazóinál nem igazán talált kedvező fogadtatásra. Míg korábban 50 pont körüli rokonszenvmutatóval illették a liberális politikust a szocialisták, addig most csupán 30 pontot kapott. Fodor a Fidesz hívei körében valamivel kedveltebb, mint a szocialista szavazói csoportban.

A népszerűségi lista elején továbbra is Sólyom László köztársasági elnök áll (50 pont) egyértelmű fölénnyel. Az államfőt viszonylagos konszenzus övezi, ami azt jelenti, hogy kormánypárti és ellenzéki szavazók róla alkotott véleményében kisebb a különbség, mint más politikusokra vonatkozóan.

A listán az államfőt Szili Katalin házelnök, Göncz Kinga külügyminiszter (44-44 pont), Orbán Viktor (43 pont) és Dávid Ibolya (42 pont) követi. A legnépszerűtlenebb politikus továbbra is Kóka János (22 pont), a liberális politikust Veres János pénzügyminiszter (27 pont) és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (28 pont) előzi meg.

A Szonda Ipsos szeptember 17-24 közötti adatfelvétele szerint minden politikus veszített 1-2 pontot a népszerűségi mutatójából, de ezek a változások statisztikai értelemben nem jelentősek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik