Rendeletekkel kormányozna az MSZP

A kancellária és az igazságügyi tárca azt vizsgálja, hogy melyik terület szabályozható kormányrendelettel, s melyik az, amelyhez feltétlenül parlamenti döntés kell – tudta meg a Világgazdaság.

A lap szerint egy szerdai, a miniszterelnöknél tartandó megbeszélésen már döntés is születik arról, hogy a pénztártörvény hatályon kívül helyezését követően az egészségügyben mi oldható meg rendeleti úton. Az első információk szerint az OEP decentralizációja ezek közé tartozhat. Kormányzati oldalon megoszlanak a vélemények arról, hogy a kisebbségi kormányzással ugrásszerűen megnő-e a rendeletek száma.

Egyes vélemények szerint szükségszerűen sor kerül erre, mások azonban úgy vélik, hogy a jogi kötöttségek és a kormány által preferált területek miatt ez nem következik be. Az egypárti, baloldali kormány által fontosnak tartott témák – munka, tudás, tulajdon – szinte mindegyike igényel parlamenti döntést: szerdán tárgyal a kormány a vagyontörvény módosításáról, arról, hogy mely állami cégeket vigyék majd tőzsdére. A kistulajdonosi program ezen elemét még támogatja az SZDSZ, a következő „fordulóra”, a garanciákra, a kedvezményekre azonban már kíváncsi.

Még a koalíciós kormányzás alatt készítették elő, ezért az SZDSZ támogatását élvezi majd az a 30 darabos törvénycsomag, amely az uniós, kiemelt beruházások felgyorsítását szolgálja. Vélhetően megszavazzák a liberálisok a közoktatási törvény módosítását, s a „segély helyett munka” címen futó program jogszabályjavaslatait is. Nehéz olyan területet találni, amelyhez nem kell törvényi felhatalmazás, s az is igaz, hogy a koalíciós szakítás elmúlt hónapjaiban nem „dübörög” a törvényalkotás – fogalmaztak a lapnak szocialista politikusok.

Címkék: Belföld