Adóváltozások az őstermelőknél

Adószámot a legfeljebb piacon áruló őstermelőknek nem, a felvásárlók felé is értékesítőknek viszont ki kell váltaniuk, legkésőbb január 15-ig.

Herbály Imre, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke az MTI-nek szombaton elmondta: a 2008. évi áfa törvény változása nyomán sem válnak adóalannyá azok az őstermelők, akik alapvetően saját, illetve családi szükségletei kielégítésére termelnek és eseti jelleggel feleslegüket piacon adják el.

Igazolvány kell, számla nem

Esetükben az értékesítésről nem kell számlát, nyugtát sem kiállítaniuk, ám egy erre a tevékenységre jogosító
őstermelői igazolványt ki kell váltani – tette hozzá.

Ezt az igazolványt olyanok kaphatják meg, akik maximum 1 hektár termőfölddel, vagy 0,3 hektár szőlő-, gyümölcsterülettel rendelkeznek.

Az alelnök közölte, hogy adószámot kell kiváltaniuk azonban azoknak az őstermelőknek, akik januártól a belföldi vagy külföldi adóalanynak minősülő felvásárlóknak értékesítenek. Ez az őstermelői kör kompenzációs felár érvényesítésére csak akkor jogosult, ha adószámmal rendelkezik. A kompenzációs felár érvényesítéséhez az adószámot legkésőbb a felvásárlónak történő első értékesítésig ki kell váltani.

Aki teheti, ne áfázzon

Kifejtette: ha valaki nem felvásárlónak értékesít, és bevétele nem haladja meg az 5 millió forintot, célszerű alanyi adómentességet választania. Ebben az esetben az adószámot 2008. január 15-éig kell kiváltania és az alanyi adómentesség választásáról is eddig az időpontig kell nyilatkozni.

Aki ezt az időpontot elhalasztja, igazolási kérelmet terjeszthet elő az adóhatóságnak, amely az összes körülményt mérlegelve visszamenőleg is kiadhatja az adószámot.

Kompenzációs felár

A termőföldet vagy ingatlant bérbe adó akkor választhatja a kompenzációs felárat, ha a termelő mezőgazdasági tevékenységéből származó bevétele több, mint a mezőgazdasági tevékenységén kívüli egyéb, adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenységéből, például termőföld bérbeadásából származó bevétele.

Szintén alkalmazható a kompenzációs felár, ha a mezőgazdasági tevékenységének bevétele ugyan nem haladja meg az egyéb gazdasági tevékenységéből származót, de ez utóbbi nem több 5 millió forintnál, azaz az alanyi adómentesség választására jogosító összeghatárnál.

A munkaviszonyban folytatott tevékenység, illetve az abból származó jövedelemtől függetlenül is igényelhető kompenzációs felár, hiszen az áfa rendszerében az alkalmazotti, foglalkoztatotti munkaviszony nem minősül gazdasági tevékenységnek, így az adóalanyiságot sem eredményez – mondta Herbály Imre.

Címkék: Címoldal