Látványhavazás lesz hétvégén

Kedden még folytatódik a párás, esős idő, a hőmérséklet 3-7 Celsius-fok között várható. Szerda délután azonban sarkvidéki eredetű légtömeg éri el hazánkat, de kemény téli időre nem kell számítani, be kell érnünk a látványhavazással.

Kedden délután sem várható jelentős változás: túlnyomóan borult lesz az ég, továbbra is esőre készülhetünk. Csak néhol és rövid időre vékonyodhat el a felhőtakaró. Gyenge, mérsékelt marad az északnyugati légmozgás, de a Kisalföld térségében élénkebb széllökések is előfordulhatnak. A legmelegebb órákban 3 és 7 Celsius-fok közelében alakul a hőmérséklet – írja az Időkép.hu.

Szerdán borult, csapadékos lesz a reggel, elsősorban a Dunántúlon számíthatunk jelentősebb mennyiségű esőre, esetleg havas esőre. Az ország más részein kisebb szitálásra, jelentéktelen esőre készülhetünk. Országszerte megélénkül az északi, északkeleti szél, a nyugati területeken egy-egy erősebb széllökés is előfordulhat. A kora reggeli órákra 1 és 3 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála.

Látványhavazás

Szerda délután az északi területeken időnként már felszakadozhat a felhőzet, és mind több helyen vékonyodik majd el a felhőtakaró. Azonban a Dunántúlon, a kora délutáni órákig, még további csapadékra kell számítani, másutt kisebb szitálás fordulhat elő. Élénk, helyenként erős széllökésekkel kísért északi, északkeleti légmozgás várható. A nappali hőmérséklet 2 és 5 fok között alakul.

Egy fölöttünk tartózkodó mediterrán ciklon szállítja hazánk fölé azt az enyhe és párás légtömeget, mely novembert idéző esős időt okoz a napokban. Szerdán a déli áramlás északira fordul és sarkvidéki eredetű levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A nappali felmelegedés a hét eleji 5-7 fokról hétvégéig fokozatosan fagypont köré zuhan, az esőt csütörtökön havaseső, pénteken már hózáporok váltják. Kemény télre viszont ne, inkább csak látványhavazásra kell számítani.

Depressziósak lehetünk

Kedden gyenge hidegfronti hatásban lesz részünk. A frontok átvonulásakor a meteorológiai elemekben végbemenő gyors és nagymértékű változások hatnak az élő szervezetekre: a légnyomás növekedésére a vérnyomás csökken, a szívműködés gyengébb. A hidegfrontra érzékenyek kábaságra panaszkodhatnak, a reflexidők megnyúlnak, az alvás mélyebbé válik.

Az ébren töltött idő alatt a koncentráció erősebb ugyan, a munka üteme mégis lassabb, a teljesítmény csökken. Ilyenkor növekszik a görcskészség, fokozódik a trombóziskészség, halmozódhatnak az asztmás rohamok. A nyirkos időben továbbra is gyakoriak a reumatikus panaszok, s a párás, ködös levegőben a légúti betegségben szenvedők állapota rosszabbodhat. A napsütés hiánya erősítheti a depresszióra való hajlamot.

Megnő a fékút

Kedden a reggeli órákra helyenként köd-és párafoltok alakulhatnak ki. Néhol sűrű ködmezőkkel is találkozhatunk, melyekben hirtelen és számottevően – akár 100 méter alá is – csökkenhet a látótávolság. A nap folyamán a közlekedés meteorológiai feltételei a Dunától keletre mind kedvezőtlenebbek lesznek, vizes, csúszós útszakaszok alakulhatnak ki. A forgalom mellett nagy figyelmet kell fordítani a megváltozott útviszonyokra.

Az országszerte előforduló esőben, csapadék csökkentheti átmenetileg a belátható útszakaszt. A csapadék, az erős széllökés, a korai sötétedés nagyban zavarhatja a vezetést. Nő a féktávolság, tartsunk nagyobb követési távolságot és ne türelmetlenkedjünk. Hidegfronti hatásban lesz részünk. A frontra érzékenyek levertebbek lesznek, a reflexidők megnyúlnak, teljesítő képességük csökken. Ez a közlekedésben résztvevőket fokozott óvatosságra inti.

Címkék: Belföld