Ritka ajándék lesz a napsütés

Párás, ködös, csapadékos lesz a hétfő, néhány órás napsütésre nyugaton lehet számítani. Reggel 2-4, délután 4-7 Celsius-fok várható. Jelentős változás kedden sem lesz.

Délelőtt a nyugati országrészben megélénkül az északi szél, az ország más részein még gyenge, illetve mérsékelt változó irányú légmozgás lesz a jellemző. Kora reggel 2 és 4 fok között alakul a hőmérséklet – írja az Időkép.hu.

Hétfő délután is marad az erősen felhős, borult idő, nyugat felől lassan szakadozni kezd a felhőzet, és néhány helyen egy-két órás napsütésre van kilátás. Az északi északkeleti országrészben még ekkor is szórványosan számítani lehet gyenge esőre. A borult, csapadékos területeken a hőmérséklet egész nap 4 Celsius-fok közelében marad, míg más tájakon, ahol néhány órára előbújik a nap, akár a 7 fokot is elérheti a legmagasabb nappali felmelegedés.

Kedd reggel a nyugati országrészben közepesen felhős, az ország többi részén továbbra is erősen felhős, borult idő lesz. Csapadékra a Dunától keletre eső tájakon kell számítani, az északias irányú szél a Dunántúlon megerősödik. Reggelre 2 és 4 fok közé süllyed a levegő hőmérséklete. A hét további részében fokozatosan süllyed majd a hőmérséklet, szombat hajnalban már -2, napközben 2 fok lesz.

Depressziósak lehetünk

Hétfőn gyenge hidegfronti hatásban lesz részünk: a frontok átvonulásakor a meteorológiai elemekben végbemenő gyors és nagymértékű változások hatnak az élő szervezetekre, alkalmazkodásra késztetik azokat. A légnyomás-növekedés hatására a vérnyomás csökken, a szívműködés gyengébb. A hidegfrontra érzékenyek kábaságra panaszkodhatnak, a reflexidők megnyúlnak, az alvás mélyebbé válik. Az ébren töltött idő alatt a koncentráció erősebb ugyan, a munka üteme mégis lassabb, a teljesítmény csökken.

Ilyenkor növekszik a görcskészség, fokozódik a trombóziskészség, halmozódhatnak az asztmás rohamok. A nyirkos időben továbbra is gyakoriak a reumatikus panaszok, s a párás, ködös levegőben a légúti betegségben szenvedők állapota rosszabbodhat. A napsütés hiánya erősítheti a depresszióra való hajlamot. A változatos időben fokozottabban ügyeljünk az öltözködésünkre.

Nő a reflexidő

A reggeli órákra helyenként köd-és párafoltok alakulhatnak ki, néhol sűrű ködmezőkkel is találkozhatunk, melyekben hirtelen és számottevően, akár 100 méter alá is csökkenhet a látótávolság. A nap folyamán a közlekedés meteorológiai feltételei nyugat felől mind kedvezőtlenebbek lesznek, vizes, csúszós útszakaszok kialakulhatnak. A forgalom mellett nagy figyelmet kell fordítani a megváltozott útviszonyokra.

Az országszerte előforduló záporokban, csapadék csökkentheti átmenetileg a belátható útszakaszt. A csapadék, az erős széllökés, a korai sötétedés nagyban zavarhatja a vezetést, nő a féktávolság. A frontra érzékenyek levertebbek lesznek, a reflexidők megnyúlnak, teljesítő képességük csökken.

Címkék: Belföld