Romák várják a Magyar Gárdát

Szolidaritási menetet tartottak roma civil szervezetek és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) képviselői a Pest megyei Tatárszentgyörgyön vasárnap délelőtt, hogy így tiltakozzanak a Magyar Gárda aznapra tervezett, "a vidék közbiztonságáért" rendezvénye ellen.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint mintegy száz helybéli roma és az említett szervezetek vezetői a cigány himnuszt énekelve vonultak a romák által lakott utcából a helyi katolikus templomba, s ott imát mondtak a II. világháború idején meggyilkolt zsidó és roma emberek lelki üdvéért.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke, a templomban elmondott beszédében úgy fogalmazott: “ide kellett jönnünk, mert a gyilkos náci eszme ma jelen van Magyarországon, és jelen lesz Tatárszentgyörgy utcáin, ezért össze kell fognunk, nem hagyhatjuk, hogy félelmet keltsen egy szélsőséges csoport Magyarország egyetlen kisebbségében sem”.

Sokan vannak

Hozzátette: a mai nap üzenete, hogy nem vagyunk magunkra hagyva, sokan vagyunk, és elegen ahhoz, hogy kiálljunk egymásért, és ne a gyűlölet, hanem a felebaráti szeretet vegyen körbe minden állampolgárt.

Véleménye szerint a “béke egységét” testesítette meg az, hogy közéleti emberek, így Bíró András alternatív Nobel-díjas, Kende Péter író és más szervezetek vezetői is részt vettek a rendezvényen.

Mégis masíroznak

Tatárszentgyörgy polgármestere szerint a Magyar Gárda félrevezette az önkormányzatot, mert a területet nem a kívánt célra, hanem a roma bűnözés és a roma társadalom elleni demonstrációra kívánják felhasználni vasárnap délután. A település vezetője ezért szombaton visszavonta a korábban már jóváhagyott területfoglalási engedélyt.

A Magyar Gárda közleményben közölte, hogy megtartja a Tatárszentgyörgyre tervezett rendezvényt. A településen az mintegy másfél száz rendőr van.

Címkék: Belföld