168223

Bajnai Gordon miniszter az EU-forrásokról és a pályázatokról A kiemelt projektekről „Nincsenek jobboldali, meg baloldali utak, sem jobboldali vagy baloldali turisztikai beruházások; a kormánynak érdeke, hogy fejlődjön az ország, ezért a legjobb megvalósítható, az adott térség fellendülését szolgáló ötleteket támogatja. A régióknak is az az érdekük, hogy megvalósítható, növekedést generáló projekteket terjesszenek fel. A kabinet [...]

Bajnai Gordon miniszter az EU-forrásokról és a pályázatokról

A kiemelt projektekről
„Nincsenek jobboldali, meg baloldali utak, sem jobboldali vagy baloldali turisztikai beruházások; a kormánynak érdeke, hogy fejlődjön az ország, ezért a legjobb megvalósítható, az adott térség fellendülését szolgáló ötleteket támogatja. A régióknak is az az érdekük, hogy megvalósítható, növekedést generáló projekteket terjesszenek fel. A kabinet asztalára egyébként összesen mintegy 800 javaslat került, s ezeknek kevesebb mint fele kapott zöld utat. Egy részükre, mivel egymáshoz hasonló standardizálható igényt tartalmaznak, külön pályázatot írunk ki, hogy versenyben méretődjenek meg.”

A projektek megvalósulásáról
„Az elfogadás után sem automatikus a megvalósulás. Megvizsgáljuk, hogy nem tervezték-e felül a projekteket. Az első két évben, azaz 2008 végéig összesen 2780 milliárd forint használható fel, ennek mikéntjét tartalmazzák a rövid távú akciótervek. Utóbbiak – amelyek meglétét nem követeli meg az EU, azokat az üzleti életből importálta a kormány – operatív programonként tartalmazzák, mikor, milyen pályázói körre, miféle feltételekkel és milyen keretösszeggel írnak ki pályázatokat.”

A források elosztásáról
„Sokféle szempontra kellett tekintettel lenni, az eddigi eredmények igazolják a választást. A vállalkozókat nem riasztotta el a 8-15 százalékos árbevétel-növekedést megkövetelő szigorú üzleti feltétel, s a turizmusra szánt kerettel együtt összességében a források 20 százaléka a gazdaságba áramlik, ami egyáltalán nem mondható kevésnek. Az eddig kiírt pályázatokat egyébként többszörösen túljegyezték, s a 41 milliárd forint támogatás 180 milliárdnyi beruházást generál.”

A visszaélésgyanús esetekről
„Sok változtatás történt, hogy a gyanú árnyéka se vetődjön a források elosztására, ugyanakkor nem vagyok naiv: számítani lehet arra, hogy ennyi pénz megmozdít rengeteg rosszhiszemű embert is. Én is hallottam arról, hogy bizonyos vezetők nevével visszaélve a pályáztatásban részt vevők ajánlatokat tettek a pályázóknak, ezért ha bárki konkrét bejelentést tesz, szigorúan kivizsgáltatjuk. A transzparenciát szolgálja egyébként, hogy a bírálati jegyzőkönyvek megtekinthetők, s a bizottságokban civil szakértők is ülnek.”

Címkék: Címoldal