Új székházban az NNI

Új székházba kerül a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – jelentette be Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter az NNI épületében tett látogatását követően.

„Az előkészületeket tanulmányozva a közelmúltban olyan a döntést hoztam, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodát új helyen, új feltételek között, új épületben kell elhelyezni, mert a jelenlegi adottságok nem alkalmasak arra, hogy a zavartalan munkát és a biztonságos munkát garantálják” – fogalmazott a tárca vezetője, aki reményének adott hangot, hogy a tervezői-kivitelezői munka 2010-re befejeződik.


Takács Albert kitért arra: látogatásának egyik célja az volt, hogy megismerkedjen az NNI elhelyezésének körülményeivel, amiről hallotta, hogy “nem felel meg már a XXI. század kívánalmainak”. Mint mondta, az új székházzal az a cél, hogy a rendőrség minél jobb dologi feltételek mellett végezhesse munkáját, harcolhasson a bűnözés ellen.


Van mit eladni


Az MTI-nek a székház helyét, annak finanszírozását firtató kérdésére a miniszter azt mondta: azok az ingatlanok, amelyek értékesítéséből az új székház létrejöhet, megvannak. Hozzátette: a tervek már korábban elkészültek és az új székházat olyan helyre építik, ahol a biztonságos munkavégzés feltételei rendelkezésre állnak.


A miniszter példaként említette a parkolást – amely az Aradi utcai épület környékén korlátozott – és azt mondta: lehetetlen, hogy parkolási gondok merüljenek fel egy ilyen intézmény mellett, ezért ezt is figyelembe veszik az új székház esetében.


Határrendészet


Takács Albert látogatásának másik okaként említette, hogy a schengeni csatlakozás folyamatában újabb feladatok hárulnak az NNI-re. Mint mondta, a határokon átnyúló bűnözés, a szervezett bűnözés új feltételek közé kerül a schengeni csatlakozással és fontosnak nevezte, hogy az NNI a határok lazítása ellenére továbbra el tudja látni feladatát, hatékonyan lépjen fel a bűnözés elleni harc során. Kitért arra, hogy a határőrség és a rendőrség integrációjával “egy sor” olyan bűncselekmény, amely jelenleg a határőrség nyomozati jogkörébe tartozik, a jövőben az NNI feladata lesz.


A tárcavezető ugyancsak látogatása egyik fontos céljának nevezte, hogy az NNI parancsnokával a személyes kapcsolat elmélyültebbé, intenzívebbé váljon, ne csak a vezetői értekezleten és más ilyen üléseken találkozzanak.

Címkék: Címoldal