Folyamatos átalakításban a rendőrség

Állandósult likviditási problémák, több mint ötszázalékos létszámhiány, de legalább rendezett adósságállomány - ezt örökli a morális válság mellett a majdani új országos rendőrfőkapitány – írja a Napi Gazdaság.

A Napi Gazdaság szerint akár még előnyt is kovácsolhat a kormányzat a rendőri vezetés leváltásából, ha megfelelő vezetőket talál a küszöbön álló átszervezések levezényléséhez. A legnagyobb magyar fegyveres testület ugyanis a rendszerváltás utáni legátfogóbb átalakítása elé néz, mivel a schengeni csatlakozás miatt elengedhetetlen a rendőrség és a határőrség integrációja, amellyel egy új, ötvenezer fős fegyveres testület jönne létre. További feladat lenne a megyei rendőrkapitányságok regionalizálása.

A szakmai követelmények közül kiemelhető a vezetői szintek csökkentése és a kiadások fenntartása. A rendőrség kötelékében mintegy 39 700 fő dolgozott 2006 végén; az állományból 2632 fő hiányzott, ezzel párhuzamosan a határőrségnél további 11 ezren dolgoztak. A rendőrség ötszázalékos létszámhiánya a bérekkel magyarázható, ugyanis egy átlagos – a fizetési skála közepén elhelyezkedő – budapesti rendőr keresete épphogy meghaladja a havi 130 ezer forintot.

Címkék: Címoldal