Konzerveket csempészett Mehmet Karcsika kimentője

A vámosok gyanúja szerint konzerveket csempészett az a hat személy – köztük a Mehmet Karcsika hazahozatalában segítő alapítvány elnöke –, akiket a napokban helyezett előzetes letartóztatásba a Pesti Központi Kerületi Bírósá.

A vám- és pénzügyőrség hétfőn közölte, hogy április 13-án több budapesti vállalkozásnál és egy kiemelten közhasznú alapítványnál tartottak házkutatást. A nyomozás adatai szerint az érintett vállalkozásokat és az alapítványt irányítása alatt tartó elkövetői kör Magyarország európai uniós csatlakozását követően 59 esetben, megközelítőleg 1,4 milliárd forint értékben hozott jogellenesen forgalomba belföldön elsősorban Távol-Keletről származó élelmiszereket.

A vámosok szerint az elkövetők mintegy 8500 tonna élelmiszert – elsősorban konzervet (főként déligyümölcs-konzerveket) – hoztak be az országba, és azt a látszatot keltették a vámhatóság előtt, mintha az Európai Unión kívülről származó árukat ellenszolgáltatás nélkül az alapítványnak engedték volna át. Így vám- és áfamentesen vámkezeltették azokat. Az élelmiszert azonban az alapítvány ténylegesen nem vette át, hanem több magyarországi üzletlánc javára értékesítették azokat. Az ügylettel meg nem fizetett vám, illetve áfa összege a vámosok szerint 1,22 milliárd forint.


Földesi-Szabó László, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumának elnöke Mehmet Karcsika hazaérkezésekor (fotó: MTI)


Az alapítványi elnök mellett cégvezetők és vámügyintézők a gyanúsítottak. Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója elmondta, nem vámosokról, hanem olyan vámügyintézőkről van szó, akik az ügyletekben segítettek. Az ügyben gyanúsítottként szereplő Földesi-Szabó László, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet elnökeként Mehmet Karcsika hazahozatalával vált ismertté.

Címkék: Belföld