Egymilliárdos áfacsalást lepleztek le

Több mint egymilliárd forintos áfacsalást lepleztek le a vámosok, áfamenetesen fiktív módon, többszörösen értékesített nagy mennyiségű cukorüzlet kapcsán.

Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója elmondta, hogy a vámosok adatai szerint egy győri vállalkozás szlovák cégeknek értékesített áfamentesen 2005-ben és 2006-ban kristálycukrot, akik a cukrot visszaértékesítették Magyarországra. A cukrot visszavásárló magyar cégek adóbevallást nem adtak be, és áfát nem fizettek. A számlázási trükkök által több mint egymilliárd forintnyi áfahiány keletkezett.

Az ügyben jelenleg nyolc személyt gyanúsítottak meg, közülük hetet előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. A több tonna kristálycukor forgalomba is került, és még most is forgalomban lehet kiskereskedőknél. A Meridián 2000 Kft. felirattal, egy kilogrammos kiszerelésben került boltokba a cukor. A vámosok hangsúlyozták: a cukor nem rossz minőségű, csak nem fizettek utána áfát.

Bencze József a nyomozással kapcsolatban elmondta: a győri cég Szerbia és Horvátország irányából importált nagy mennyiségű kristálycukrot. A szabályok szerint, ha egy másik európai uniós országban kívánják a terméket forgalomba hozni, akkor a vámfizetési kötelezettség a vámkezelés helye szerint történik, az importáfát viszont abban az országban kell fizetni, ahol a terméket kereskedelmi forgalomba hozzák.

A konkrét ügyben a győri cég négy szlovák cégnek értékesítette papíron a kristálycukrot, amely ugyancsak papíron visszaadta azt a 13 fiktív magyar cégnek. Bencze József ismertetése szerint az érintett négy szlovák cég semmiféle ügyletben nem vett részt, a nevükkel csak visszaéltek. A főigazgató szerint ez egy ismert elkövetési mód: ilyenkor a csalók a jelentősebb áfabefizető cégek nevével élnek vissza, abban a reményben, hogy az esetleg nem tűnik fel a hatóságoknak.

Címkék: Belföld