Alkotmányos jogokat sért a Lipótmező bezárása

Az ombudsman azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárását, az ugyanis veszélyezteti a betegek alkotmányos jogait. Az egészségügyi tárca szerint ma már nincs szükség tébolydákra, gyógyszerezni kell a betegeket.

Eltűnt az alapító okirat

Nem találják a lipótmezői idegyógyintézet alapító okiratát, mert az tartalmazza, hogy a 140 évvel ezelőtt alapított intézménynek 200 évig kell szolgálni a hazai elmeügyet. Lenkovics Barnabás ismerete szerint az alapító okirat azt tartalmazza, hogy ha idő előtt elveszik Lipótmezőtől a betegellátási funkciót, akkor az épület visszaszáll a családra. Az ombudsman elmondta: emiatt az örökösök polgári peres eljárást indítottak.

„Függessze fel a kormány az OPNI bezárást mindaddig, amíg át nem vizsgálják, vagy meg szent szüntetik az alkotmánysértést” – jelentette ki Lenkovics Barnabás ombudsman az Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottság keddi ülésén. Az ombudsman ugyanis korábbi állásfoglalásában felkérte a bizottságot, hogy vizsgálja ki, milyen alktományos következményekkel jár a pszichiátriai intézet bezárása.

Mint az ülésen elmondta: aggályos, hogy korunk népbetegségeit (mint például a depresszió, skizofrénia) gondozó intézményt előkészületlenül számolják fel. Kifejtette: az átalakítás és a betegek átirányítása veszélyezteti a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez fűződő alkotmányos jogot.

Nagy Zoltán, az OPNI főigazgatója ismertette az ülésen, hogy beláthatatlan következményei vannak az intézmény felszámolásának, ugyanis nyolc kórházra darabolják át az eddigi betegellátást. Ráadásul nem biztosított a gyermekpszichológiai esetek ellátása, megszűnik az Oktatási és Kutatási Centrum is. Elmondta: amikor felmerült az OPNI eladása, megpróbálták rávenni a tárcát arra, hogy költöztesse át őket akár másik épületbe. Akkor a budai MÁV-kórház épületét javasolták.

„Ma már nincs szükség pszichiátriai gyárakra, mert a gyógyszeres terápia megoldást jelent a betegeknek” – reagált Matejka Zsuzsa, az egészségügyi minisztérium kabinetfőnöke. Szerinte másfél évtizede megváltozott a pszichiátriai betegek gyógyítása: gyógyszeresen kell őket kezelni, nem pedig tébolydákban. A másik ok, amiért szerinte meg kell szüntetni az OPNI-t, abban rejlik, hogy a lipótmezői épület nem alkalmas betegellátásra, és nem működtethető gazdaságosan. Mint mondta, azért nem hagyták egyben és költöztették át, mert egyrészt nem találták meg a megfelelő épületet, másrészt álláspontja szerint a gyógyszerkezelés miatt a járóbeteg-ellátásra kell áthelyezni a hangsúlyt.

Lenkovics az egészségügyi bizottságot is felkérte, hogy vizsgálják ki az OPNI bezárását. Az Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottság, illetve az egészségügyi bizottság létre kíván hozni egy ad hoc bizottságot, hogy jogi, közgazdasági és egészségügyi szempontból egyaránt kivizsgálják az intézmény megszüntetését.

Címkék: Belföld