A kormányt bírálta az ombudsman

Az ombudsman szerint a kormány számos intézkedése nyomán romlanak a vidéki életesélyek, pedig az elkövetkező évek európai uniós támogatásai lehetőséget adnának a felemelkedésre.

Ombudsman-alkotmánybíró

Lenkovics Barnabás ombudsmant a Fidesz jelöltjeként az országgyűlés március 19-én alkotmánybíróvá választotta. Lenkovics mandátuma az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tisztségében az idén lejár.

Egyebek között az iskolák, a posták bezárása, a vasúti szárnyvonalak megszüntetése az esélyegyenlőség gyengülését okozza a tanyák, a falvak és az általában hátrányos helyzetű településeken – mondta az elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolóban Lenkovics Barnabás.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv ugyan az általános célok szintjén ad reményt a vidéki ember számára a kiút megtalálására, ám az életesélyek érdemi javulásához a konkrét lépesek hiányoznak a programokból – számolt be a mezőgazdasági bizottságnak Lenkovics.


Megdöbbentőnek nevezte az államreform bizottság egyik tagjának közelmúltban tett kijelentését, miszerint a falu középkori kategória lenne, és fel kellene számolni. Álláspontja szerint aki ezen a véleményen van, az nincs tisztában a XXI. század kihívásaival.


Javítani kell a vidék népességmegtartó szerepét, hogy ne néptelenedjenek el a falvak – hangoztatta. Úgy vélekedett, hogy 40-50 év mesterséges társadalomszerkezet-átalakításának hatására indultak a falvak pusztulásnak, ugyanígy most mesterséges eszközökkel kellene megállítani és visszafordítani ezt a folyamatot. A mezőgazdasági bizottság egyhangúlag támogatta az ombudsman beszámolóját.


Herbály Imre, a bizottság szocialista alelnöke megjegyezte: még nem lehet látni, hogy az európai uniós támogatások milyen hatással lesznek a vidék felemelkedésére. Reményét fejezte ki, hogy a kedvező hatást már pár év múlva látni lehet. Kis Zoltán SZDSZ-es politikus szerint a programok megvannak, megvalósulásukkal vannak általában gondok. Mozgósítani kell az embereket, hogy ragadják meg a lehetőségeket, vegyenek részt a programokban – fűzte hozzá.

Címkék: Belföld