Elrettentő pótdíjakat javasol a BKV

A jövő hónaptól drasztikusan, esetenként akár több mint háromszoros mértékben is drágulhatnak a BKV-járműveken érvényes jegy nélkül utazók pótdíjai.

Antal Attila, a BKV vezérigazgatója a fővárosi közgyűlés ülését követően elmondta, hogy felméréseik, elemzéseik alapján nincs elég visszatartó ereje a jelenlegi pótdíjaknak. A jegy nélkül utazók számára ugyanis jobban megéri 1-2 alkalommal pótdíjat fizetni, mint bérletet venni – tette hozzá.

A BKV elemzései alapján egy utas átlagosan minden huszonkilencedik utazásakor találkozik egy ellenőrrel. Így vonaljegyes utazásnál a jelenlegi pótdíj mintegy 11 utazás árának felel meg, a többi 18 utazást ingyen teheti meg egy „notórius” bliccelő.

A BKV számításai szerint a jelenlegi pótdíjak mellett a jogos bevétel beszedéséhez 718-cal kellene növelni az ellenőrök számát, vagy a 2500 forintos helyszíni pótdíjat kellene 12 ezer forintra emelni. Egy ilyen, európai szintű emelés a mai jövedelmi viszonyok alapján Budapesten egy lépésben nem vezethető be, de a jelenlegi pótdíjakat növelni szükséges – rögzíti a kabinet elé került előterjesztésében Hagyó Miklós, a főpolgármester-helyettes.

A jövőben a helyszínen 2500 forint helyett ötezer forintot kell majd fizetni pótdíjként. A mai 7500 forint helyett 10 ezer forintot fizet majd az, aki 30 napon belül befizeti a büntetését. Harminc napon túli befizetés esetén pedig az eddigi 15 000 forint helyett 20 ezer forint lesz a büntetés. A legnagyobb mértékű a drágulás az otthon felejtett bérletek nyolc napon belüli bemutatása esetén következik be. Ekkor a jelenlegi 750 forint helyett 2500 forintot kell majd fizetni.

A Fővárosi Közgyűlés április 26-án dönt az új pótdíjakról.

Címkék: Belföld