Az ügyészség vizsgálja a betegtragédiát

Elküldték a bejelentést a Legfőbb Ügyészségnek az elhunyt mindszenti férfi halálával kapcsolatban, amelyben két kérdés szerepel - jelentette be a hódmezővásárhelyi polgármester szerdán, a dél-alföldi városban.

Lázár János sajtótájékoztatón közölte: arra szeretnének választ kapni, hogy van-e összefüggés a beutalási rend megváltoztatása és a tragikus haláleset között, illetve a hatástanulmány hiánya eredményezhette-e a beutalási körzet gondatlan kialakításán alapuló tragédiát. A város jogi képviselője március 13-án az Egészségügyi Minisztériumtól kérte a hatástanulmányt, amelyre korábban hivatkoztak, ám ilyen nem készült, pedig az modellezhette volna, hogy ilyen esetek előfordulhatnak – mondta.

Stabilizálás után tovább kell küldeni a beteget

Hangsúlyozta: a kórház képviselői március 31-én felvetették a megyei egészségbiztosítási pénztárnak és a regionális tiszti főorvosnak, hogy mi történik, ha sürgősségi ellátásra szoruló beteget bent kellene tartani az intézményben és nincs törvényi lehetőség a beteg felvételére. Válaszként azt kapták, hogy a beteg állapotának stabilizálása után tovább kell küldeni.

További problémákat is jeleztek, hogy “mi a teendő azzal a beteggel, akit ellátásra más intézmény nem tud fogadni és kinek a felelőssége lesz a beteg további elhelyezésének sorsa. Válaszul elhangzott, hogy remélhetőleg ilyen esetre nem kerül sor, mivel a súlyponti kórházak kötelesek fogadni a hozzájuk befutó beteget; a konkrét eset kivizsgálására az ÁNTSZ hatáskörében, illetve az Egészségbiztosítási Felügyelet hatáskörében kerül sor” – ismertette.

Visszautasítják a vádakat

Kiemelte: visszautasítják a szaktárca vádaskodását és a város egészségügyi ellátásának jó hírét sértő megnyilatkozásait. Véleménye szerint tudatos lejáratás folyik a kórház ellen. Példaként említette, hogy az Országos Mentőszolgálat regionális diszpécserszolgálatát április 6-án 14.51-kor értesítették, hogy a férfinak egészségügyi ellátásra van szüksége. A Hódmezővásárhely és Szentes közötti baleset, amelyre a mentők hivatkoztak, 15.35-kor következett be a rendőrségi jegyzőkönyv szerint.

Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet Kórház főigazgatója hozzátette: az elmúlt napokban sokat vizsgálták, hogy mi vezethetett a tragédiához. Arra a következtetésre jutottak, hogy a “káosz, az átszervezés” tudnivalóinak ismertetése nem volt megfelelő az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók számára. Emellett nem állnak rendelkezésre olyan hatástanulmányok, amelyek egy-egy terület megváltozott ágyszámaira, illetve az, hogy az újraszabott ellátási kötelezettség egy-egy aktív ágyra vagy sürgősségi osztályra milyen terhet ró. A tiszti főorvos vizsgálatának eredményéről eddig nem kapott értesítést – fűzte hozzá a főigazgató.

Önként távozott a beteg a szentesi kórházból

A Délmagyarország című napilap kedden írta meg, hogy meghalt egy férfi a kórházba szállításakor a mentőben. A lap szerint a 67 éves férfi pénteken reggel nyolc óra körül lett rosszul először. Kihívták hozzá a háziorvost, aki beutalta őt a szentesi kórházba, ahova testvére vitte el személygépkocsival. A napilap idézi a férfi bátyjának szavait, akinek beszámolója szerint beteg testvére egy ideig benn volt az orvosnál, aztán azzal jött ki, hogy elmegy haza, és alá is írta a papírt. A testvér tiltakozott, az orvos viszont azt mondta, a férfi tudatában van annak, mit cselekszik.

A cikk szerint a testvérpár háromnegyed háromkor ért vissza Mindszentre, ahol a férfi újból rosszul lett, mentőt hívtak hozzá. A báty odaadta a mentősöknek a nem sokkal korábban, a szentesi kórházban készült zárójelentést. A mentőszolgálat a hódmezővásárhelyi kórházba szállította a beteg férfit, mivel egy baleset miatt a szentesi úton torlódás volt.

Hódmezővásárhelyen stabilizálták a férfi állapotát és – az április elseje óta érvényes előírásoknak megfelelően – továbbküldték a szentesi kórházba, ugyanazzal az orvos nélküli mentővel, amivel behozták – írta a lap.

Lázár: vissza kell állítani az eredeti állapotokat

Lázár János (Fidesz) hódmezővásárhelyi polgármester pénteken jelentette be, hogy az ügyészséghez fordul a 67 éves mindszenti férfi halála miatt. A polgármester az önkormányzat nevében azt követelte, hogy állítsák vissza az április 1-je előtti ellátási rendet, mert álláspontja szerint a jelenlegi helyzet a környéken élők életét veszélyezteti.

Címkék: Belföld