Perbe hív a Fidesz

A Fidesz egészségügyi kabinetje bírósági keresetlevél-mintát készített az önkormányzatoknak – derül ki a Népszabadság birtokába került dokumentumból.

Már több mint húsz beadvány érkezett a bíróságokra, amelyekben a kórházi ágyszámcsökkentésről szóló közigazgatási határozat megsemmisítését kérik. A Népszabadság úgy tudja, 15 beadvány formailag szinte azonos szöveggel, azonos kiemelésekkel készült. Soltész Miklós, a Fidesz népjóléti kabinetjének vezetője azonban cáfolta, hogy pártja kötelező tartalmi elemeket határozott meg az ellenzéki vezetésű kórházfenntartóknak. Idézet a dokumentumból: A Fidesz egészségügyi kabinetje készít egy mintát erre vonatkozóan, hogy a beadványoknak melyek a kötelező tartalmi elemei.

Soltész elmondta: nem adhattak kötelező mintát, hiszen minden egyes kórháznak más és más kifogása, problémája volt az egészségügyi miniszter által jegyzett közigazgatási határozattal szemben. Az viszont tény, hogy egyeztettek, hiszen a nyilvánosság előtt sem titkolták, hogy összehívják a fideszes polgármestereket a kórházak ügyében válságtanácskozásra.

A Békés Megyei Önkormányzat három intézménye érdekében is perel. Fábián Ágnes tanácsnok szerint ők egyénileg fogalmazták meg a beadványukat, a kórházzal pertársulást hoztak létre. A békéscsabai kórház súlyponti intézményi rangot szeretne kivívni a perrel. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, országgyűlési képviselő ismeri ugyan a mintalevelet, de tudomása szerint nem történt egyéb, minthogy a kórháztulajdonosok egymás között egyeztettek, így megfordult a kezén több megyei, városi önkormányzat beadványtervezete is.

Címkék: Belföld