Olvasóink visszasírják Mikolát

A FigyelőNet fórumán olvasóink tömegesen követelték Mikola István egészségügyi miniszterré választását. A nevek között felmerült Győzike és Doktor Bubó is, egy dologban azonban egyetértés volt: ne Horváth Ágnes kerüljön a tárca élére.

A FigyelőNet nem reprezentatív, egy napig futó szavazásán a sajtóban felvetődött miniszterjelöltek közül választhattak olvasóink. A névsorból Somody Imre, a Pharmavit volt elnöke volt a legnépszerűbb: a 3841 válaszadó 27,1 százaléka szerint a felhozatalból ő lenne a legalkalmasabb egészségügyi miniszternek. Igaz, a Bemondóban többen felháborodtak ezen az eredményen, mondván „mi köze egy (adott esetben közgazdász végzettségű) cégtulajnak az egészségügy felelősségteljes kezeléséhez, tudna-e szociális fejjel gondolkodni egy csak a nyereséget hajszoló tőkés??” – fogalmaz Andersen Ercsiből.



Nézze meg képgalériánkat!



Kóka nem lenne befutó

Kóka János „átmeneti” tárcavezető kapta a legkevesebb szavazatot (5,9 százalék), ugyanannyit, mint Mihályi Péter, az Államreform-bizottság egyik tagja. Ábrahám László műhibaperekre szakosodott ügyvédet a voksolók 9,1 százaléka tartaná alkalmasnak, míg a Nyírő Gyula kórház egykori főigazgatóját, a nemrég kinevezett országos tisztifőorvost, Falus Ferencet 14,1 százalék támogatta.

„Bárkit, csak Horváth Ágnest ne!”

Míg a szavazáson az egészségügyi tárca jelenlegi szakállamtitkára, Horváth Ágnes a második legnépszerűbb volt (a voksok 21,9 százalékát ő kapta), addig lapunk fórumán egy elég erős, „bárkit, csak őt ne” – hangulat alakult ki. Vida Sándor Debrecenből például azt üzente az államtitkárnak, hogy fogalma sincs az emberekben felgyülemlett feszültségekről. Mamó vidékről pedig ezt írta: „Az SZDSZ közül senki ne legyen (miniszter). Flegmák és elutasítóak. Hozzáértők, nem villogók kellenének. Nem flegmák, mint Horváth Ágnes”. Mama faluról még konkrétabban fogalmaz kérdésünkre: „Azt nem tudom, hogy ki lenne jó, csak Horváth Ágnes ne legyen. Aki csak annyit tud tenni a beteg gyerekek szállítása érdekében, hogy erőt és kitartást kívánjon a szülőknek”.

Valaki mást, például Mikolát

A FigyelőNeten szavazók 16 százaléka egyik eddig felvetődött nevet sem tartja elfogadhatónak, sokan új ötlettel álltak elő. Felvetődött Gáspár Győző kinevezése is, mondván legalább annyit ért a szakmához, mint a többi jelölt, de többen Doktor Bubót nevezték meg választottjuknak. Egy fővárosi olvasónk, Fat szerint például „az EÜ-reformhoz nem egy ember kell, mert bárki képes lehet megoldani egy problémát megfelelő szakmai segítséggel, de a legfontosabb az anyagi háttér”. Szintén nem a miniszter személyét tartotta kiemelkedően fontosnak Satyara sem. Mint írja, „nem az a lényeg, hogy ki papíron az egészségügyi miniszter, hanem az, hogy mi történik az egészségügyben, és azt ki irányítja. Az SZDSZ-ben kevés hiteles ember van, náluk több a betöltendő pozíció, mint az arra alkalmas ember. Mivel jelen állás szerint ők adják a minisztert, egy újabb bohóc kerül majd felszínre”.

A legtöbb, alternatív személyt megnevező olvasónk Mikola Istvánt, a Fidesz szakpolitikusát, egykori egészségügyi minisztert szeretné viszontlátni a bársonyszékben, sokan a jelenlegi kormány bukása árán is. Kiss Ferenc szerint ugyanis már bizonyította rátermettségét. „Kár, hogy a rendszerváltás óta több pártban is próbálkozott, ha semleges párton kívüli lenne, most biztosan szóba jönne a kinevezése” – véli olvasónk. Igaz, Magdi szerint ugyanakkor, aki Tolnából írt nekünk, ő is – mint fogalmaz – nagy ökörségeket csinált. Kétségbeesett Budapestről ugyanakkor így indokolja választását: „olyan orvos, aki találkozott már beteggel és annak kétségbeesett hozzátartozóival. Horváth Ágnes és Kóka nem ilyenek. Ezért legyen mondjuk Mikola István”.


Mikola Istvánról a Wikipedián


Kökény Mihály honlapja

Címkék: Belföld