Nyomozati szakaszban a Hankook-telek ügye

Különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt folytatja ismeretlen tettes ellen a nyomozást a dunaújvárosi Hankook-telek ügyében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya.

A nyomozást Dorkota Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, Dunaújváros alpolgármestere feljelentése nyomán rendelte el április 2-án a megyei rendőr-főkapitányság – mondta el a főkapitányság szóvivője.

R. Szabó Ágnes tájékoztatása szerint az ügyben újabb iratokat kérnek be, s azok áttanulmányozásával folytatják az eljárást. A szóvivő az eljárásról további részletekkel nem tudott szolgálni.

Mint arról április 4-én, Dorkota Lajos e témában tartott sajtótájékoztatóját követően beszámolt, az országgyűlési képviselő szerint Dunaújváros szocialista városvezetése a gazdasági minisztériumtól származó bennfentes információkra alapozva ingatlanfelvásárlásra kért fel üzletembereket. A képviselő szerint a területet értéken alul apportálták egy magántársaságba, amely rá egy hétre jelentős haszonnal továbbértékesítette azt.

A politikus akkori közlése szerint a gazdasági tárca az ügylethez 15 milliárd forint közpénzt, a Hankooknak pedig 5 milliárd forint adókedvezményt biztosított, és soron kívüli eljárásra kérte a hatóságokat.

Az MTI a sajtótájékoztatót követően megkereste Kálmán Andrást, Dunaújváros szocialista polgármesterét is, aki a telekspekulációval kapcsolatos állításokra azt mondta: „ebből egy szó sem igaz.” Közölte: az önkormányzat a bevitt 22 hektáros területet – ami mezőgazdasági föld volt – ugyanazért az összegért értékesítette, mint az érintett magánszemélyek.

Tájékoztatása szerint az önkormányzat és négy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó magánszemély hozta létre a Pentele Projekt Kft.-t, amelynek feladata az ipari terület kialakítása.

A koreai Hankook gumiabroncsgyár 535 millió euró beruházással épülő gyárában várhatóan május második felében kezdődik meg a termelés. A 110 ezer négyzetméteren felépült üzemben már az idén ezeregyszázan, 2010-ben pedig ezerötszázan találnak munkát.

A gyár az idén kétmillió, 2010-ben, a kapacitás teljes kihasználásakor pedig évi 10 millió darab gumiabroncsot készít személyautók és kisteherautók számára, és szállít a világ vezető autógyártóinak.

Címkék: Belföld