Fidesz–KDNP: az OVB ne packázzon

A Fidesz–KDNP-frakciószövetség felszólítja az Országos Választási Bizottságot (OVB), ne akadályozza az embereket abban, hogy véleményt mondjanak a vizitdíj és a kórházi napidíj ügyében egy népszavazáson.

Felszólítjuk az OVB-t, tartsa tiszteletben az Alkotmánybíróság döntését, biztosítsa a szabad választás lehetőségét, és ne packázzon az emberekkel – jelentette ki Semjén Zsolt. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy az OVB szerdán dönt a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazási kérdések ügyében.


A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke közölte: Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével a szerdán az OVB elé kerülő kérdéseket – amelyek a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szólnak – az Ab iránymutatásának megfelelően fogalmazták meg, így azok úgy szólnak, hogy a népszavazást követő évtől ne kelljen ezeket a díjakat fizetni.


Az OVB tevékenységével kapcsolatban Semjén Zsolt azt mondta: bebizonyosodott, a testület elnöke, Szigeti Péter a miniszterelnök „embere”, így joggal merül fel, hogy nem pártatlan, nem objektív, nem független. Szakmai hozzáértéséről pedig az Ab mondta ki az ítéletet – vélekedett.


A több kérdést, és többek között az egészségügy területét érintő ügydöntő népszavazási kezdeményezést Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tavaly október 23-án, az Astoriánál tartott nagygyűlésen hirdette meg. Az Alkotmánybíróság a közelmúltban három kérdés kapcsán adott zöld jelzést, két kérdés ügyében új eljárás lefolytatására utasította az OVB-t, míg két kérdésben helybenhagyta a bizottság korábbi elutasító döntését.


Az OVB közelmúltban meghozott határozatát a Fidesz több vezetője is bírálta, illetve lemondásra szólította fel Szigeti Pétert, az OVB elnökét. A Fidesz több ízben – legutóbb kedden Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője – kinyilvánította azon véleményét, hogy az OVB politikailag elfogult.


A vizitdíjról szóló korrigált kérdés úgy hangzik: Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni? A Fidesz új kérdése pedig a következő: Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?


Orbán Viktor és Semjén Zsolt március 14-én nyújtotta be a hitelesítési kérelmet az OVB-hez. Szigeti Péter elnököt pedig arra kérték, hogy az aláíróíveken szereplő kérdéseket soron kívüli eljárásban hitelesítse.

Címkék: Belföld