157390

Erdey György kormánymegbízott A MAGYAR ÁLLÁSPONTRÓL. „Hagyományos gazdasági kérdésnek nem tekinthetjük a vízlépcső ügyét. Az üzemeltetésen pillanatnyilag a szlovákok sokat nyernek, hiszen tizenöt éve termelik az áramot, s mi abból egy vasat nem látunk, az elszámolás pedig egyelőre függőben van. A vízenergia gazdaságos lehet, a kérdés azonban az, milyen költségekkel, kockázatokkal, áldozatokkal jár. Itt lépnek [...]

Erdey György kormánymegbízott
A MAGYAR ÁLLÁSPONTRÓL. „Hagyományos gazdasági kérdésnek nem tekinthetjük a vízlépcső ügyét. Az üzemeltetésen pillanatnyilag a szlovákok sokat nyernek, hiszen tizenöt éve termelik az áramot, s mi abból egy vasat nem látunk, az elszámolás pedig egyelőre függőben van. A vízenergia gazdaságos lehet, a kérdés azonban az, milyen költségekkel, kockázatokkal, áldozatokkal jár. Itt lépnek be a környezeti szempontok, és mi azt mondjuk, olyan kockázatokkal, olyan jelenbeli és jövőbeni károsodásokkal jár, amit nem vállalhatunk.”

A MEGEGYEZÉS ESÉLYÉRŐL. „A folyamat felgyorsulhat, és mondjuk 2007-ben születhet egy keret-megállapodás, de ezt követően a részletek kidolgozása még évekig eltarthat. Ha az idén nem közelednek az álláspontok, akkor valamilyen közvetítői megoldást kell keresni. Persze nem feltétlenül Hágába akarunk visszamenni, hiszen mindkét országnak érdeke, hogy kétoldalú tárgyalásokon rendezzük az ügyet. Úgy látom, valami enyhe elmozdulás van a szlovák oldalon. Ha nem forszírozzák a második lépcsőt, amelynek megépítése alól a nemzetközi bíróság felmentett bennünket, akkor mi is mutathatjuk kompromisszumkészségünket.”

Címkék: Címoldal