Elhunyt Pápai Lajos

Pápai Lajos szerkesztő nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Cimbora, a Ki miben tudós?, a Tízen Túliak Társasága, a Zsebtévé, a Frakk, a macskák réme, A legkisebb Ugrifüles, a Pom-Pom, a Süsü a sárkány – közölte az MTV.

Televíziós pályafutását adásvezetőként kezdte., 1960-tól az Ifjúsági Osztály szerkesztője. Az ő nevéhez fűződik a Televízió első telefonos műsora, a Tessék kérdezni, a nyelvész válaszol. Cikkeket, televíziós portrékat írt a Rádió-és Televízió Újságnak, verseket a Ludas Matyinak, rejtvényeket a Fülesnek. 1965-től a Gyermekrovat első vezetője.

1970-1980 között a Gyermekosztály vezetője. 15 évig ugyan nem szerkesztett műsort, de irányítása alatt született sok gyerekműsor. 1980-1990 között programfőszerkesztő, 1990-91-ben az MTV Műsorszerkesztőségének vezetője, 1991-ben az MTV 2 gyermekműsorainak megrendelő főszerkesztője, majd főmunkatárs lett.

„Főművem az MTV Gyermekosztálya (1965-1980)” – írta önvallomásában az Arcképcsarnoknak. Vezetése alatt minden korosztálynak színvonalas műsorok készültek a legkülönfélébb műfajokban, melyek a gyerekek szeretete mellett elnyerték a külföldi kollégák elismerését is. Franciaországtól Kanadáig sok-sok országból jöttek tanulmányozni a gyerekműsorok készítését. „Jó volt pionírnak lenni, mindig új utakat keresni, és utat törni! A televíziózás ki-és betöltötte az ember életét.”- vélekedett.

Címkék: Belföld: Mozaik