Repeszromboló gránát ölte meg a tűzszerészt

Bizonyosra vehető, hogy egy 152 milliméteres repeszromboló gránát robbanása okozta a Szolnokon történt, halálos áldozatot is követelő kiképzési balesetet – mondta a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

Bocskai István ismertetése szerint a Katonai Ügyészség vizsgálja, hogy hogyan, milyen módon és miért került a helyszínre ez a repeszgránát, amelynek sem helye, sem szerepe nem volt a keddi kiképzési gyakorlaton. Hangsúlyozta: a gyakorlatra vételezett anyagok jegyzőkönyvében nem szerepelt éles, sem pedig hatástalanított lőszer, továbbra is keresik a választ arra, hogyan került oda ez a gránát. Az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés miatt indított nyomozást, amely tanúmeghallgatásokkal kezdődött.

A robbanás halálos áldozata, K. Róbert őrnagy műtét közben halt meg kedden délután. Az őrnagy 1991 óta dolgozott tűzszerészként a tűzszerész raj parancsnoka volt és az egyik legfelkészültebb, legkiválóbb tűzszerész volt.


Zsíros Lajos orvos ezredes, a központi honvédkórház baleseti sebészetének osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a robbanás két sérültjét kedden délután szállította fel Budapestre a honvédség rohammentője a szolnoki kórházból. Ismertetése szerint az egyik tűzszerész életveszélyes sérülést szenvedett, a jobb felkarjának lágy részébe került repesz miatt. A felkar nagyidege és a főartéria sérült, így azonnal megműtötték. A katona már jó állapotban van, és az orvosok remélik, hogy a végtag megmarad, és annak működése a rehabilitáció után helyreáll.


Zsíros Lajos szerint egy év múlva lehet majd megmondani, hogy a katona folytathatja-e munkáját, ugyanis a kart mozgató ideg rehabilitációja hosszú időt vesz igénybe. A másik katonának a jobb könyöke, a lábszára sérült meg és fejsebet szenvedett. A katona lábszárcsontján úgynevezett lyuktörés történt, az egyik repeszdarab ezt a csontot szakította át. Ez a katona is jól van, 3-4 hónapos gyógyulás után valószínűleg teljes mértékben alkalmas lesz a munkavégzésre.


Breuer Ágnes alezredes, katonapszichológus elmondta, hogy a honvédség pszichológusai azonnal elkezdtek foglakozni azokkal, akik ott voltak a robbanáskor. Ez összesen 11 embert érint, mint mondta, a sokkállapot feldolgozását a krízis-intervenció első szakaszában csoportos beszéltetéssel végzik. Megítélése szerint lelkileg sérült az állomány, „az, hogy ki és mennyire, az a későbbik során fog kiderülni. Egy kezdetleges elsődleges pszichés trauma mindenkit ért, aki ott volt”.

Címkék: Belföld: Mozaik