Kevesebb az ittas vezető

Az idei első negyedévében hat százalékkal csökkent a közúti közlekedési balesetek száma az előző év azonos időszakához képest. Tizenöt százalékkal kevesebb személy vesztette életét, az ittasan okozott balesetek száma 8 százalékkal csökkent – közölte a KSH.

Az elmúlt negyedévben közel 3600 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ezek 5 százaléka végződött halállal. A balesetek során több mint 5000 személy sérült meg, ebből 204 életét vesztette, mintegy 1400 súlyosan megsérült. A könnyebb sérültek száma majdnem elérte a 3500-at – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján.

Régiós bontásban a balesetek száma a Közép-Dunántúlon, a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön nőtt (a legnagyobb mértékben a Közép-Dunántúlon: több mint 10 százalékkal). A legjelentősebben az Észak-Alföldön csökkent a balesetek száma az elmúlt év azonos időszakához képest, ez nagyrészt Hajdú-Bihar megyének köszönhető, ahol több mint 30 százalékkal kevesebb balesetet regisztráltak. Az adott területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó baleseti mutató szerint viszont az Észak-Alföldön történt a legtöbb baleset: 11 (az országos átlag: 10).

Veszélyes kereszteződések

Az ütközések 40 százalékát a keresztirányban haladó járművek ütközése tette ki. A második leggyakoribb baleset a gyalogosgázolás: 100 esetből 6 halállal végződött. 2005 első negyedéves adataihoz viszonyítva az összes balesettípus csökkent, a legnagyobb mértékben a
vasúti jármű és közúti jármű ütközése (közel 70 százalékkal). A balesetek 72 százalékát személygépkocsik, 10 százalékát teherszállító járművek okozták. Kerékpárosok 5 százalékban,
gyalogosok 9 százalékban voltak okai a balesetnek. A balesetek több mint egyharmada a sebesség túllépésének tudható be.

A balesetek 62 százaléka lakott területen belül, 34 százaléka lakott területen kívül történt. Az autópályákon közlekedők a balesetek mindössze 3 százalékát okozták, legtöbbet az M3-as és az M7-es autópályán. Jelentősen csökkent az ittasan okozott balesetek száma, a legnagyobb mértékben Közép- és Észak-Magyarországon, több mint 30 százalékkal. A régiókon belül különösen szembetűnő a javulás Budapest esetében, ahol az ittasan okozott balesetek száma közel a felére mérséklődött.

Címkék: Belföld: Mozaik