A honvédelem napja a Felvonulási téren

Az önkéntes magyar haderő mindennapi életét, felszerelését és technikai eszközeit mutatja be a Magyar Honvédség a Felvonulási téren a honvédelem napja alkalmából.

Az egész napos programot a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök nyitotta meg vasárnap délelőtt. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint a Magyar Honvédségről az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy sorkatonák nélkül, hivatásos és szerződéses katonákkal is képes ellátni ugyanazt a feladatot, mint korábban. A miniszter közölte: „a katona valamennyiünk helyett áll helyt, akár élete árán is”. Juhász arra hívta fel a látogatók figyelmet, hogy a honvédelmi napon az érdekes technikai eszközök, fegyverek „mögött” lássák az embert, a katonát is, azokat, akik hivatásszerűen végzik feladatukat.

Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke úgy vélekedett, hogy a társadalom megbecsülése erősödik a katonaság iránt. Mint mondta, az országnak egy működőképes, professzionális haderőre van szüksége, amely ha kell részt vesz az árvízvédelmi feladatokban, a válságkezelésben, vagy az országtól több ezer kilométerre békefenntartói tevékenységben. A Felvonulási téren az érdeklődők közelről vehetik szemügyre a hadsereg technikai eszközeit, a gyerekek beülhetnek a T-72-es tankba, a BRT-80-as páncélozott szállítójárműbe, vagy a Mi-17-es helikopterbe, és láthatók az árvízi védekezésben használt technikai eszközök is.

A rendezvényen a gyerekeket játszóház, kalandpark és különböző ügyességi játékok várják, fellép a veszprémi légierő zenekara, a Honvéd Együttes, illetve koncertet ad a Bikini együttes.

Címkék: Belföld: Mozaik