Irtják a szúnyogot a Duna-kanyarban

A megszokatnál egy hónappal előbb, május közepén indul az első szúnyogirtási akció a Duna-kanyarban, két repülőgép összesen 3000 hektárnyi területen végzi el a permetezést - közölte a munkálatot végző cég vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Az irtás időpontjának előre hozását az indokolta, hogy az árvíz után az átlagosnál nagyobb mértékben szaporodtak el szúnyogok, ami nemcsak az itt élőket zavarja, hanem a turisták életét is megkeseríti – mondta Lőrincz Árpád.

Az idén azonban kevesebb állami támogatás jut az irtásra, a többit – 10 millió forintot – az érintett 22 önkormányzat adja össze. Ám ez az összeg a szokásos évi négy permetezés helyett csupán hármat tesz lehetővé, holott a nyári hónapokban a hatszori irtás lenne indokolt – hívta fel rá a figyelmet Lőrincz Árpád.

A környezetbarát vegyszert a part menti árterekre két repülőgéppel szórják majd ki a pilóták. A permet csak a szúnyogokat semmisíti meg, a többi rovart nem károsítja, így a természet biológiai egyensúlya nem bomlik meg – mutatott rá a szakember.

Címkék: Belföld: Mozaik