Elmarasztalta a bíróság a titokügyi államtitkárt

Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár megsértette Németh Zsolt, Révész Máriusz és Rogán Antal fideszes politikusok jó hírnévhez fűződő jogát a „Mucuska-ügyben” – állapította meg a Fővárosi Bíróság hétfőn kihirdetett, nem jogerős ítéletében.

A bíróság ítélete szerint Tóth Andrásnak saját költségén, 15 napon belül nyilvános közleményben kell elégtételt adnia a fideszes politikusoknak. A bíróság szerint az alperes, azaz Tóth András 2005. szeptember 30-án keltezett, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett tájékoztatójában azt állította, hogy a fideszes politikusok a „Mucuska-ügyben” szereplő Szatmári házaspárral, de különösen Szatmári Tiborral közvetlen, rendszeres és bizalmi kapcsolatban voltak.

A később nyilvánosságra hozott jelentés azért is sérti a fideszes politikusok jó hírnevét, mert a Szatmári házaspár az ügy kapcsán a magyar közélet, illetve a politikai élet negatív szereplőjeként került be a köztudatba. A bíróság ugyanakkor nem ítélt meg kártérítést a felpereseknek, mivel az alperes, azaz Tóth András munkakörében eljárva tette meg a sérelmezett kijelentéseket.


A polgári jogi szabályok szerint, ha valaki a munkakörével összefüggésben okozott kárt, akkor a munkáltató tartozik helyette kártérítési felelősséggel, ezt viszont a három fideszes politikus nem kérte. Az ítélet ellen a Fővárosi Ítélőtáblához lehet fellebbezni. Az ítélethirdetésen Tóth András jogi képviselője nem jelent meg, csak a fideszes politikusok ügyvédje.

Címkék: Belföld: Mozaik