Nem engedélyezték az úszó-eb ideiglenes létesítményeit

Nem adott közterület-használati engedélyt a nyári úszó Európa-bajnokság ideiglenes létesítményeihez szerdán a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottsága. A bizottság nem járult hozzá ahhoz sem, hogy idén hosszabb ideig tartson nyitva a budapesti plázs.

Endrédy István (MKDSZ) bizottsági elnök az MTI-nek elmondta, hogy várhatóan két hét múlva ismét napirendre kerül a téma. Ezúttal ugyanis a 15 tagú testületből csak nyolcan jelentek meg, és a két oldal létszáma megegyezett. A bizottságban összességében többségben lévő kormánypártiak közül megjelent képviselők támogatták a mintegy 17 ezer négyzetméteres ingyenes közterület-használati kérelmet. Az ellenzékiek a környezet védelmére hivatkozva elutasították az ideiglenes létesítmények, köztük az ideiglenes lelátók felállítását.

A Hajós Alfréd Sportuszoda bővítését ellenző civil szervezet képviselői fényképekkel illusztrálták, hogy a napokban egy éjszaka nyolc egészséges fát vágtak ki jogszerűtlenül az uszodabővítés miatt. A Mozgalom a Margitszigetért Egyesület felhívta a figyelmet arra is, hogy az uszodabővítés engedélyezett építési tervében nincs szó fix lelátóról, mégis épülnek. A bizottság egyhangú döntéssel felkérte a főpolgármestert, hogy kezdeményezzen építéshatósági ellenőrzést, a fakivágások ügyében pedig indítson hivatali vizsgálatot.


Nem nyit előbb a plázs


Nem járult hozzá a Fővárosi Közgyűlés Várostervezési Bizottsága ahhoz, hogy a Lágymányosi híd és a Petőfi híd közé tervezett nyári plázs rendezvényt a korábban engedélyezettnél hetekkel előbb megnyissák, illetve zárják. Endrédy István (MKDSZ) bizottsági elnök elmondta, hogy a várható közlekedési gondok miatt utasították el az időpontváltozást. Hozzátette, hogy a rendezvényt a korábbi engedélyük alapján június 27. és augusztus 2. között megtarthatják, a szervezők most június 5-től augusztus 24-ig kérték az időpontbővítést.


Az elnök közölte, hogy a vitában megfogalmazódottak alapján a bizottság felkérte a főpolgármestert, hogy a 4-es metró állomásépítési munkálatai miatt a május közepétől tervezett Műegyetem rakparti lezárás ne legyen teljes körű. A várható közlekedési nehézségek enyhítésére a testület azt indítványozza, hogy a rakparton továbbra is biztosítsanak egy-egy sávot a kétirányú forgalom részére.

Címkék: Belföld: Mozaik