Késik az EB-uszoda átadása

Április 28-ig kellett volna a felújítania a margitszigeti sportuszodát, az átadás azonban jócskán csúszni fog. A kivitelező pluszpénzre vár, a LEN elnöke pedig ijesztőnek nevezte a helyzetet.

Aggódik a LEN

Ijesztőnek ítélte meg a margitszigeti uszodahelyzetet az Európai Úszó Liga, a LEN olasz elnöke, Bartolo Consolo, miután Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség első számú vezetőjének társaságában megszemlélte az építkezést.

Az Eb sikeres lebonyolítása rajtunk biztosan nem fog múlni – mondta a Népszabadságnak Varga Mihály, a Közép-európai Építő és Szerelő Kft. (KÉSZ) ügyvezetője, aki szerint néhány késve érkezett engedély, a hosszú, hideg tél, de leginkább az árvíz miatt csúsznak az uszodai munkák a Margitszigeten.

Elmondása szerint a beruházásra presztízsokokból eleve áron alul pályáztak. A téli időjárás ráadásul több tízmilliós kárt okozott, további veszteségeket azonban már nem tudnak vállalni. Ha a források rendelkezésünkre állnak, biztosan elkészülünk időre – tette hozzá Varga. Szabó Dezső, a kivitelező kft. másik, a munkákat irányító ügyvezetője elárulta: ha ettől kezdve minden rendben megy, akkor épp egy hónappal az úszó Eb megnyitása előtt átadhatják az uszodát, azaz bőven juthat még idő például próbaversenyek tartására.

Az árvíz idején mind a műugró medence, mind a versenymedence építését le kellett állítani, az előírások szerint mindkettőt elárasztották vízzel, ezért az utolsó szint betonozása csak a jövő héten kezdődhet. Ezután még 28 napig nem nyúlhatnak a betonhoz. Szabó szerint van kapacitásuk éjszakai munkára is, de ennek és minden rajtuk kívül álló körülményből következő többletmunkának a költségeit a megrendelőnek kell állnia.

Gyárfás Tamás szerint a megrendelőnek keményen fel kell lépnie a kivitelezővel szemben. Az úszószövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy 2002 decemberében úgy pályáztunk az Európa-bajnokságra a hollandok ellenében, hogy kormánygarancia volt a kezünkben.

A kivitelező minden igazolt kárát és többletmunkáját ki fogjuk fizetni – mondja Görözdi György miniszteri biztos, a megrendelő Nemzeti Sporthivatal munkatársa. A hivatal vezetése eltökélt, minden lehetséges eszközzel – legyenek ezek jogiak vagy anyagiak – szeretnék elérni, hogy időre elkészüljön az uszoda. A hivatal és a KÉSZ Kft. között jelenleg is folynak az egyeztető tárgyalások, megítélésbeli különbség van ugyanis például abban, hogy az árvíz milyen károkat okozott az építkezésnél – tette hozzá Ábrahám Attila, a sporthivatal vezetője.

Címkék: Belföld: Mozaik