Zsíros kenyérrel és bárpulttal ünnepeltek Szegeden

Jó hangulatban, atrocitások nélkül telt a választás napja Szegeden, a napfény városában, ahol a szimpatizánsok mérsékelt érdeklődéssel reagáltak a pártok szerény esti rendezvényeire. A Fidesz zsíros kenyérrel, az MSZP bárpulttal fogadta az érdeklődőket.

Pezsgő, várakozással teli hangulat jellemezte Szegedet délelőtt, ahol a választás napja szemmel láthatóan mozgásba hozta az amúgy is élénk egyetemi várost. A piac mellett található 2-es számú választókerületben a szavazópolgárok összekötötték a vasárnapi bevásárlást a voksolással, a szavazófülkékből a háziasszonyok többsége rögtön a zöldségesstandok felé vette az irányt, a FigyelőNet tudósítója azonban találkozott olyannal is, aki Bocskai öltönnyel tisztelte meg az ünnepi alkalmat. Bár estefelé az emberek többsége inkább családi körben, a televízió mellé vonult vissza, a lelkesebbek a langyos időjárást kihasználva kirajzottak az utcára, de a híres Virág cukrászda terasza a megszokottól eltérően így is üresen maradt.

Az MSZP a szegedi Ifjúsági Házban rendezte be főhadiszállását, a szocialisták 20 ezer forintért bérelték ki az intézmény auláját. Itt a többi párttól eltérően szervezett műsorral készültek, videoprojektor előtt állva egy helyi képviselőjelölt töltötte be a konferanszié szerepét, eligazítást adva a számok tengerében. Az MSZP második embere, Újhelyi István este kilenc óráig nem jelent meg a helyszínen, de a párt szimpatizánsai szegedi viszonylatban így is messze a legmagasabb számban, mintegy nyolcvanan jöttek el. Az MSZP rendezvénye tűnt a fővárosi hangulathoz leginkább hasonlónak, minden elért sikert tapsviharral és hangos örömujjongással jutalmaztak.

Nem volt ilyen emelkedett a hangulat a Fidesz székházában, ahol este hétig hagymapucolással telt az idő, ugyanis a „rosszabbul élünk, mint négy éve” szlogenhez híven zsíros kenyérrel és zöldhagymával fogadták az újságírókat. Akik ezzel nem voltak elégedettek, azok a szemben lévő Sárkány Pubban italozhattak, és egy lényegesen nagyobb kivetítőn izgulhattak képviselőjelöltjeikért. Ám a tábor kettészakadásának nem biztos, hogy csak technikai okai voltak. A FigyelőNet tudósítójának kérdésére egy helybéli úgy vélekedett, hogy a bárban valószínűleg a tevékenységével a párton belül sokakat megosztó volt szegedi fideszes polgármester, Bartha László hívei ülnek.

Az SZDSZ háza táján este fél kilenc körül még alig szállingóztak, de a párt szimpatizánsait családias környezetben, két televízióval egy kis konferenciateremben várták. A kereskedelmi csatornák között kattintgatva és az interneten szörfözve követték figyelemmel az eseményeket.

A legszerényebb körülmények között az MDF ünnepelt, itt csupán egy minitelevízió árválkodott, amelyet este tíz órakor csupán nyolc ember ült körül. Ezt Ványai Éva MDF-es képviselőjelölt azzal magyarázta, hogy a többi párttal ellentétben ők nem költöttek vagyonokat a kampányra, ám ennek ellenére is ötszázalékos eredménynek örülhetnek.

Címkék: Voks 2006: Hírek