OVB: az Index.hu törvényt sértett

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint az Index.hu internetes portál megsértette a választási eljárási törvényt azzal, hogy pénteken közvélemény-kutatási adatokon alapuló előzetes mandátumbecslést ismertetett.

Az OVB vasárnap délelőtti döntéséről a határozatot nem sokkal este nyolc óra előtt tette hozzáférhetővé a www.valasztas.hu internetes címen. A testületnél egy magánszemély kifogásolta, hogy az internetes hírportál pénteken a „Fidesz győzelme kevés lesz a kormányváltáshoz” címmel közvélemény-kutató intézetek adatai alapján mandátumbecslést jelentetett meg.

A testület a kifogásnak részben helyt adott, és megállapította, hogy a portál megsértette a választási eljárási törvényben foglalt tilalmat, amely szerint a szavazást megelőző nyolcadik naptól a szavazás befejezéséig a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét nem szabad nyilvánosságra hozni.

Az Országos Választási Bizottság az eset összes körülményét mérlegelve arra a megállapításra jutott, hogy a cselekmény súlya nem indokolja a választási eljárás alapelvei megsértésének megállapítását, ezért a kifogást e tekintetben elutasította.

Címkék: Voks 2006: Hírek