Budapesten nyitják a rakpartokat, Paksnál tetőzik a Duna

A fővárosban a Duna apadásával a rakpartokat fokozatosan meg lehet nyitni, Paksnál hosszan elnyúlóan tetőzik a folyó, Bajánál délután a történelmi csúcsot megközelítő vízmagasságot várnak, a Bodrog védvonalaira katonákat vezényeltek.

Csók László, a Fővárosi Önkormányzat árvízvédelmi referense pénteken elmondta, hogy még a délután a felső rakpart lezárt szakaszait visszaadják az autósoknak. Az alsó rakpart egyes belvárosi részein akár már a hétvégén újra lehet közlekedni, a teljes alsó rakpartot legjobb esetben keddtől lehet használni.

Pénteken reggel 6 órakor Komáromnál 690 centiméteren állt a folyó, Nagymarosnál 655 centiméter, Budapestnél 820 centiméter volt apadó ágban, Paksnál hosszan elnyúlóan 861 centiméterrel tetőzött. A bajai tetőzés a legnagyobb vízállást – 975 centimétert – megközelítően, 960 centiméter körüli értékkel a nap második felében várható.

A Tisza Tokaj fölött apad, Tokajnál még nagyon lassú áradás tapasztalható. A Bodrog a felső szakaszon tegnap délután tetőzött, a torkolati szakaszon még nagyon lassan emelkedik, a folyó teljes hosszában a legnagyobb vízállást megközelítő vízszinteket mértek.

A Túr és a Kraszna apad. A Hernád–Sajó vízrendszerén az apadás ütemének lassulása, esetleg átmeneti megállása várható. A Körösök vízrendszerében az apadás a Kettős- és Hármas-Körösre is kiterjedt. A Maros felső szakaszán is folytatódik az apadás, a folyó az alsó szakaszon még árad, de Makónál várhatóan nem éri el a harmadfokú szintet.

2901 kilométer hosszú készültség

Rendkívüli védekezési fokozat volt érvényben hétfőtől a Duna Komárom és Tass közötti szakaszán és az Ipoly torkolati szakaszán mintegy 158 kilométer hosszon.

Harmadfokú a készültség a Dunán Tass alatt a bal parton az országhatárig, a Tiszán Tokaj és Szolnok között, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Taktán, a Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon, a Hármas-Körösön, a Hortobágy-Berettyón, valamint a Berettyó és Sebes-Körös alsó szakaszán összesen 1240 kilométer védvonalon.

Másodfokú készültséget tartanak 1116 kilométer védvonalon. A Duna mentén a szigetközi alsó szakaszon, a betorkolló folyók – Rába, Rábca, Marcal, Mosoni-Duna – alsó szakaszain, a Duna jobb partján Dunaföldvár alatt, a Sión és a Nádor-csatornán, a Tiszán Vásárosnamény és Tokaj között és Szolnoktól a déli országhatárig, a Maroson, a Kraszna torkolati szakaszán, a Sajó torkolatánál, a Fehér-, a Fekete- és a Kettős-Körösön, valamint a Hármas-Körös alsó szakaszán.

Első fokú a készültség 386 kilométer hosszon, a Tiszán Vásárosnamény és Kisar között, a Szamos, a Kraszna felső szakaszain és a Hernádon.

Egyre több árvízi jelenséget észlelnek a dunai és tiszai védvonalakon egyaránt. Az alsó-dunai szakaszon Bátán befejeződött az ideiglenes védmű építése.

A Duna felső szakaszáról visszavezényelték a védekezésben részt vevő honvédségi és társ-köviziges erőket, ugyanakkor a Bodrog védvonalaira katonákat vezényeltek.

Címkék: Belföld: Mozaik