A kampány a templomokon kívül maradt

A választások előtti utolsó hétvégén a templom- és zsinagógakapukon kívül maradt a kampány a FigyelőNet tapasztalatai szerint. Előfordult persze burkolt és kevésbé burkolt utalás, a többség azonban vagy meg sem említette, vagy csak a felelősségteli döntésre biztatta a hitközösséget.

A katolikusok kötelessége szavazni

A Szegletkő egyházi magazin nagyböjti számának „ Az országgyűlési választások keresztény szemmel” című írása azt vitatja, hogy az egyháznak tilos-e az aktív közéleti tevékenység. Annak érdekében, hogy irányt mutasson a hívőknek, a cikk ismerteti a Hittani Kongregáció által kiadott, a „Katolikusok részvétele és magatartása a politikai életben” című dokumentumot. Ez összefoglalja az egyház tanítását a hivő ember társadalmi szerepéről és példákon keresztül ismerteti a 2000 év példáit. A dokumentum leszögezi, hogy a világi hívők mindenkor keresztény lelkiismerettel és azzal megegyező értékekkel egyetértésben teljesítik általános politikai kötelességeiket. A II. Vatikáni Zsinat tanításából következően annak érdekében, hogy a világot a hivők keresztény szellemben átformálják, semmi módon nem mondhatnak le a politikai életben történő részvételről. Hosszas fejtegetés után következik, hogy melyek azok az értékek, amelyeként síkra kell szálni, illetve amely ellen fel kell lépni (például abortusz, eutanázia, magzati jogok, monogám család, más együttélési formák).

A FigyelőNet tudósítói több szentmisén is részt vettek vasárnap, a legtöbb istentiszteleten azonban legfeljebb a választáson való részvétel került szóba, egyéb megjegyzés nem. A munkatársunk által felkeresett XII. kerületi és a piliscsabai katolikus templomban sem esett szó az április kilencedikei voksolásról.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában péntek este a szokásos sokaság gyülekezett. A rabbi imája alatt is ide-oda járkáltak a padok között. Egyszerre zajlott az este köszöntése és a társasági élet. Padsorunkba mellénk fiatalember jött, kisfiával. Őt faggattam, miközben az ima alatt fölálltunk. Azt mondta, a Tórából idéznek és ez választások idején is így van. A hívő zsidók a Tórával vannak elfoglalva, a rabbi a zsinagógában nem törődik a politikával. Így a választással sem. Ahány ember, úgyis annyiféle nézet – tette még hozzá.

Szó volt a választásokról, kampány nem

Mély, hiteles, és teljesen politikamentes beszédet hallhattak a vasárnap délelőtti istentisztelet résztvevői a Kálvin téri református templomban, Budapesten. A lelkész a közelgő választásoktól függetlenül többször is felhívta a hívek figyelmét, hogy ésszerű, megmagyarázható és átélt döntéseket hozzanak, ha válaszúthoz érnek.

A magyarországi unitárius közösség egyetlen fővárosi templomában, a Nagy Ignác utcában a közelgő választások és a kampány alkották a példabeszéd kiindulópontját és magját. A téma feltehetőleg már a templom elhelyezkedése miatt is elkerülhetetlen volt, a neogótikus épület egyik bejárata ugyanis az Alkotmány utcára néz; a Fidesz rendezvényének előkészületei a vasárnap délelőtti nappal együtt beszüremlettek a templomba. Példabeszédében a lelkész a választások jelentőségét a hit és Isten jelentőségével állította szembe. Felhívta hallgatóságát, hogy nézzék kívülről a jelen eseményeket, és ne tévesszék szem elől: az öröklét szempontjából az a négy esztendő, melyről most döntenek, nem bír különösebb jelentőséggel. Kijelentette: a hívőknek Jézus mellett kell kampányolniuk. Annál is inkább, mivel ez a kampány hamis, a teljesíthetetlen ígéretekről, a politikusok hatalomvágyáról szól. Elismerte, az idő – mint annyiszor korábban – nem a legmegfelelőbb a Jézus melletti kampányra, ezért bíztatásul Pál apostolt idézve hozzátette, a hit nemes harc. Konkrét istrukciókat nem adott a lelkész, hogyan képzeli a hit melletti hadjáratot, ezt a hívők képzeletére bízta, Máté evangéliumának egyik versét idézve csak annyit mondott: „Amit sötétben mondok nektek, mondjátok el fényes nappal, és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőről”.

Egy budakörnyéki település református lelkésze a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy a parlamenti választásokkal kapcsolatban kaptak egy körlevelet az egyház központjából. Ebben az áll, hogy a lelkészek lehetőleg szólítsák fel a híveket az istentiszteletek keretében a választásokon való részvételre, de tartózkodjanak pártok megnevezésétől. Az általunk megkérdezett lelkész, mint mondta, ehhez tartja magát most vasárnap és jövő vasárnap is. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a korábbi választások és népszavazások előtt a gyülekezet egyes tagjaitól érkezett olyan kérés, hogy egyes pártokat (konkrétan a Fideszt) említse meg az istentiszteletek alkalmával. Ő az ilyen kéréseket határozottan visszautasította. Mint mondta, volt olyan, aki emiatt többet nem ment az adott templomba.

Csak utalás volt Gyurcsányra

Egy rózsadombi templomban a FigyelőNet tudósítója szerint a pap „az utolsó szó jogán” nagy kirohanást intézett az MSZP és Gyurcsány Ferenc ellen. Név szerint nem említette ugyan a miniszterelnököt, de beszélt „egyes pártok vallásellenességéről, az egyházi iskolák nem megfelelő támogatásáról és arról, hogy mindezeken az sem változtat, hogy valaki bérmálkozott” – ezzel utalt a kormányfő egy televíziós nyilatkozatára.

Címkék: Voks 2006: Hírek