80 százalék fölötti volt a részvétel külföldön

Idén először külföldön is élhettek szavazójogukkal a magyar állampolgárok. Az első fordulóban összesen 8111-en kérték felvételüket a külképviseleten szavazók jegyzékébe, és a legtöbben valóban elmentek leadni voksukat. A részvételi arány 84 százalékos volt.

Folyamatosan élénkült délelőtt a választási részvétel a londoni magyar nagykövetségen, ahol az összes külképviselet közül messze a legtöbben jelezték voksolási szándékukat. A képviselet tájékoztatása szerint 1247-en szerepelnek az első forduló londoni választói névjegyzékében. A nagykövetségen berendezett négy választóhelyiség helyi idő szerint reggel hat órakor – közép-európai idő szerint reggel hétkor – nyílt meg, és 12 órán át, vagyis londoni idő szerint este hatig lehetett szavazni. A nyitás utáni első három órában hetvenen éltek szavazati jogukkal, de délelőtt már érezhetően élénkült a forgalom: helyi idő szerint 9 óra után már sorban álltak a választók a szavazóhelyiségek előtt. A 176 egyéni választókerület közül a képviselet tájékoztatása szerint 169-ből kértek választópolgárok lehetőséget arra, hogy Londonban adhassák le szavazatukat.

Berlin és München: 262 és 319 szavazó

Berlinben és Münchenben reggel hat órakor nyitott a nagykövetségen, illetve a főkonzulátuson kialakított szavazóhelyiség, 6.01-kor már meg is jelent az első szavazó. Münchenben 409-en, Berlinben 319-en vétették fel magukat az első választási forduló jegyzékébe. A német fővárosban este hét óráig, a szavazóhelyiség zárásáig 262-en adtak le szavazatot, Bajorország székhelyén 319-en szavaztak. A főkonzulátuson tíz óra tájban kicsit sűrűbb lett a sor, a várakozók számára külön helyiséget alakítottak ki. Münchenben főleg Bajorországban és Baden-Württemberg tartományban élő magyarok adták le voksaikat. Útlevéllel, személyi igazolvánnyal lehetett igazolniuk magukat, de megfelelt a 2001. január 1. után kibocsátott gépkocsivezetői jogosítvány is.

Problémamentesen zajlott a szavazás Bécsben, az itteni magyar főkonzulátuson 310 magyar állampolgár adhatta le voksát az országgyűlési választások első fordulójában. A magyar nagykövetség tőszomszédságában található főkonzulátuson vasárnap reggel 6 órakor nyitották ki a képviseletet, ahol két szavazófülke állt a voksolók rendelkezésére. Az osztrák fővárosban a választójogával élni kívánó első magyar állampolgár már a nyitás időpontjában megjelent.

Párizs: húsz perc után jött az első

A 411 regisztrált magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárból 65-en nem jelentek meg a szavazáson, így összesen 346 magyar választópolgár adta le voksát a francia fővárosban. Az európai magyar külképviseleteken kialakított többi szavazóhelyiséghez hasonlóan a francia fővárosban is reggel hatkor kezdődött meg az országgyűlési választások első fordulója. Az első szavazó a nyitás után húsz perccel érkezett a főkonzulátusra, ezt követően azonban folyamatos volt a sorban állás.

A szavazásra jogosult, Franciaországban tartózkodó magyar állampolgárok 84 százaléka adta le voksát vasárnap a párizsi magyar külképviseleten. A délután az utcán kígyózó, a várakozóktól másfél órás türelmet követelő sor este hattól félórásra csökkent, s így a hivatalosan hét órakor zárult szavazóhelyiségben 19 óráig valamennyi megjelent választópolgár le tudta adni szavazatát.

A Benelux államokban mentek el a legtöbben

Kiemelkedően magas részvételi arány jellemezte a választások első fordulóját a belgiumi és a luxemburgi magyar külképviseleteken. Vasárnap délelőtt 10 óráig a választási névjegyzékbe feliratkozottaknak nagyjából 10 százaléka adta le szavazatát itt is. Rendbontás sehol sem történt. A brüsszeli nagykövetségen az első fordulóban 643 magyar állampolgár adhatta le szavazatát: a belgiumi magyarok ezzel a második helyen állnak a külföldön szavazók „ranglistáján”.

Rendellenesség nélkül zajlott a választás első fordulója Hollandiában. A hágai nagykövetségen berendezett választási irodában a bejelentkezett szavazók mintegy 85 százaléka, 214 személy adta le voksát. A hágai nagykövetségen korábban összesen 251 állampolgár jelezte részvételét a vasárnapi voksolásra.

Szentpéterváron mindenki megjelent

A moszkvai magyar nagykövetségen 71 választó adta le voksát a jegyzékbe vett 87 közül az országgyűlési választások vasárnapi első fordulójában, ez 72 százalékos részvételnek felel meg. A szentpétervári főkonzulátuson egy híján mind a 13 jegyzékbe vett választó leadta szavazatát.

Prágában nyugodt körülmények között zajlott le a választás. A szavazóhelyiség bezárásáig a listára felvett 68 személy közül 63 adta le szavazatát, ami 92,6 százalékos arány.

Idén először külföldön is

Idén első alkalommal szavazhatnak magyar állampolgárok külföldön az országgyűlési választásokon. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen az első fordulóban április elsején, szombaton, a második fordulóban pedig április 22-én járulhatnak az urnákhoz. A többi külföldi országban másodikán, vasárnap, illetve a hazaival egy időben, április 23-án élhetnek szavazati jogukkal azok a magyarországi lakhellyel rendelkező, 18 évnél idősebb állampolgárok, akik a választások időpontjában nem tudnak idehaza szavazni. A külföldi voksolásra március 17-éig kellett bejelenteni igényüket, vagyis csak azok szavazhatnak hazánk külképviseletein, akik a határidőig felvetették magukat az adott névjegyzékbe. Az első fordulóra egyébként 8111-en, a másodikra 7949-en jelezték igényüket a külképviseleti szavazásra.

Címkék: Voks 2006: Hírek